DISTRIBUIȚI
Green Report

O plajă thailandeză devenită celebră graţie filmului „The Beach”, în care rolul principal a fost interpretat de actorul Leonardo DiCaprio, va fi închisă pentru circulaţia maritimă începând din luna iunie pentru a permite coralilor, afectaţi de turismul excesiv, să se regenereze, au anunţat miercuri autorităţile locale, citate de AFP.

„Maya Bay va fi închisă timp de patru luni începând din luna iunie”, a confirmat pentru AFP Worapoj Lomlim, unul dintre managerii parcului naţional Koh Phi Pho, conform agerpres.


„Este vorba despre regenerarea mediului natural din golf, în special a recifelor de corali, afectate de vapoare şi de suprapopularea turistică”, a adăugat oficialul thailandez.

Citește și : Serbia doreşte să devină membră a Uniunii Europene până în 2025

„Închiderea plajei nu îi vizează pe turişti, ci pe vapoare”, a insistat el, precizând că în timpul celor patru luni accesul se va face prin spatele golfului, iar turiştii vor fi debarcaţi pe coasta opusă a insulei.

Deocamdată, numeroase vapoare transportă în fiecare zi turişti care doresc să viziteze golful prezentat în filmul „The Beach”, regizat de Danny Boyle, provocând formarea unor aglomerări de ambarcaţiuni şi distrugând astfel aspectul natural al zonei, potrivit mai multor profesionişti din acest sector de activitate.

Koh Phi Phi Ley este o insulă aflată la sud de insulele Phi Phi, ce atrag în fiecare an o mare parte dintre milioanele de turişti care vin în regatul asiatic pentru a se relaxa pe renumitele sale plaje.

Thailanda închide cu regularitate accesul la mai multe insule pentru a permite recifelor de corali, afectate de numărul mare de turişti pasionaţi de scufundări marine, să se regenereze.

Ţara, vizitată în fiecare an de peste 35 de milioane de turişti, fascinaţi de posibilitatea de a observa peşti tropicali cu ajutorul unor foarte simple echipamente de scufundare, se confruntă cu o degradare avansată a recifelor sale de corali.

Dincolo de efectele negative generate de modificările climatice, autorităţile critică comportamentul turiştilor, care nu ezită să păşească peste corali, dar şi suprapopularea de turoperatori care propun şedinţe de scuba diving în timpul zilei în jurul acestor insule, protejate de statutul lor de parcuri naţionale.

Plaja din filmul „The Beach” ar trebui să se redeschidă în luna octombrie, odată cu debutul noului sezon turistic, un sector extrem de important pentru economia Thailandei.