DISTRIBUIȚI
Sputnik

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, a anunţat duminică în timpul unui miting organizat de formaţiunea sa în centrul Chişinăului – în perspectiva alegerilor legislative din februarie – că PDM (de guvernare) va merge în campanie cu o nouă ‘doctrină de stat’ intitulată ‘Pentru Moldova’, potrivit Deschide.md şi Radio Chişinău, potrivit agrepres.

Viziunea pro-Moldova este cea ‘de-a patra cale’ pentru republică, după opţiunile de până acum: pro-UE, pro-Est şi Unirea cu România, a spus el, în discursul susţinut în faţa a zeci de mii de simpatizanţi democraţi.


Citeşte şi: Un tren de pasageri a sărit de pe şine în Taiwan. Cel puţin 18 morţi

Aceasta este viziunea pe care o va îmbrăţişa în campanie PDM şi în baza căreia îşi va construi viitorul program de guvernare, a afirmat Plahotniuc, menţionând că Republica Moldova ‘nu mai poate tolera să fie obiect al geopoliticii aşa cum a fost în ultimele decenii, când toţi cui nu-i era lene ne dictau ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm, ce să visăm’. ‘Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relaţiile cu cei din străinătate’, a afirmat el.

‘Calea UE, cea asiatică sau unirea cu România. Fiecare din aceste viziuni a avut o oarecare susţinere. Prea mult a aşteptat (Republica) Moldova ca altcineva să-i construiască viitorul. Noi suntem siguri că moldovenii pot să-şi făurească viitorul, dar au nevoie de politicieni. Ne-am adunat aici ca să mergem împreună pe a patra calea – pe calea pro-Moldova’, a spus liderul PDM.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Canada

Potrivit acestuia, conceptul pro-Moldova pe care l-a adoptat PDM va reprezenta de acum înainte doctrina naţională de care a dus lipsă de la independenţă republica.

Viitoarele alegeri legislative în Republica Moldova sunt preconizate pentru 24 februarie 2019. Conform unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova în luna septembrie, patru partide ar intra în parlament: Partidul Socialiştilor (prorus, de stânga), creditat cu 36% din opţiunile de vot, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta), creditat cu 11,9% din opţiuni, Partidul Democrat (PDM, centru-stânga), cu 11,2% din preferinţe şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA, centru-dreapta) al lui Andrei Năstase, cu 10,6%.