DISTRIBUIȚI

Bărbatul suspectat că s-ar afla la originea incendiului care a făcut ravagii în clădirea parlamentului sud-african în data de 2 ianuarie la Cape Town a compărut marţi în faţa unui tribunal, fiind acuzat de terorism, în timp ce numeroase voci au reclamat eliberarea sa, prezentându-l drept o persoană fără adăpost, făcută ţap ispăşitor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Inculpatul „se face vinovat de infracţiunea încălcării prevederilor privind protecţia democraţiei împotriva terorismului şi activităţilor asociate acestuia”, potrivit actului de acuzare consultat de France Presse.


Citeşte şi: David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a încetat din viaţă – Black News

Zandile Christmas Mafe, în vârstă de 49 de ani, a fost arestat duminică în timp ce se afla în incinta parlamentului şi a fost inculpat trei zile mai târziu de un tribunal din Cape Town.

Potrivit rechizitoriului, suspectul este acuzat de a fi intrat prin efracţie în imensa clădire situată în centrul Cape Town, de „incendierea clădirii parlamentului” şi de furtul unor „laptop-uri, veselă şi documente”.

De la arestarea sa, numeroase voci s-au ridicat pentru a sublinia că el nu este decât un ţap ispăşitor, dând vina pe nefuncţionarea sistemelor antiincendiu şi încălcarea normelor de securitate.

„Eliberaţi-l pe Mafe!”, „El este nevinovat!” scandau în jur de 30 de manifestanţi adunaţi marţi în faţa tribunalului din Cape Town în deschiderea şedinţei.

Citeşte şi: Ce a făcut creierului tău folosirea unui iPhone timp de 15 ani – Black News

Potrivit primelor informaţii ale autorităţilor sud-africane, sistemul de detectare a incendiilor era „defect”. „Aspersoarele nu au funcţionat”, iar întregul sistemul de stingere a incendiilor a fost verificat ultima oară în 2017, o inspecţie prevăzută pentru 2020 nemaiavând loc, potrivit documentelor.

Pompierii sud-africani s-au luptat 48 de ore cu flăcările înainte de a stinge în totalitate incendiul, care a devastat clădirea parlamentului. Nicio victimă nu a fost înregistrată, conform AFP.