DISTRIBUIȚI
Politico Europe

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a calificat miercuri guvernul italian ca ‘hotărât eurosceptic şi xenofob’, acuzându-l că încearcă să se ‘dezică’ de obligaţiile sale europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Italienii (…) au făcut alegerea unui guvern hotărât eurosceptic şi xenofob, care, în privinţa chestiunilor migraţiei şi bugetare, încearcă să se dezică de obligaţiile europene’, a afirmat Moscovici, cu ocazia unui forum al OECD.


Citește și : Dezvăluiri NYT: Anchetă în statul american New York privind fraude fiscale comise de Donald Trump

Comisarul european, care a calificat deja Italia drept ‘problemă’ a zonei euro, a declarat săptămâna trecută că proiectul de buget alcătuit de guvernul de la Roma pare ‘în afara limitelor prevăzute de regulile care ne sunt comune’.

Proiectul de buget prevede un deficit de 2,4% din PIB în următorii trei ani, peste cel de 1,6% pentru 2019 anunţat de fostul guvern de stânga.

Declaraţia de miercuri a lui Pierre Moscovici se adaugă unui lung schimb de replici între Roma şi Bruxelles din ultimele zile.

Marţi, Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne al Italiei, l-a atacat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în legătură cu presupusa înclinaţie către alcool a acestuia, după ce, cu o zi în urmă, şeful executivului comunitar comparase Italia cu Grecia.

Citește și : Vladimir Putin vrea retragerea tuturor forţelor străine din Siria, inclusiv a trupelor ruse

‘Nu aş vrea ca, după ce am gestionat foarte dificilă criză greacă, să ne găsim iarăşi într-o nouă criză greacă, de data aceasta în Italia’, a afirmat şeful Comisiei, citat de agenţiile de presă italiene.