DISTRIBUIȚI
YouTube

Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a respins acuzaţia că ar fi încălcat cu bună-ştiinţă regulile sanitare anti-coronavirus din ţara sa, oferind explicaţii detaliate privind prezenţa sa la o cină în ţara sa de origine, Irlanda, transmit marţi AFP şi politico.eu , potrivit agerpres.

La presiunea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Phil Hogan a descris într-un comunicat de patru pagini vizita în ţara sa, din perioada 31 iulie-21 august. El a prezentat încă o dată scuze.


Citește șl: Discuţii ‘constructive’ între Iran şi AIEA

În comunicat el recunoaşte că ”nu ar fi trebuit să participe la această cină”, organizată pentru marcarea a 50 de ani ai clubului de golf al parlamentului irlandez, cu 82 de invitaţi. Acest caz a dus la mai multe demisii, printre care cea a ministrului irlandez al agriculturii Dara Calleary.

Afirmând că a primit ”asigurări din partea organizatorilor că cina respecta toate regulile sanitare”, el a adăugat că nu avea ”niciun motiv de a avea dubii din moment ce un membru al guvernului irlandez participa de asemenea la eveniment”.

Preşedinta CE, care deţine puterea de a concedia un comisar european, a dorit ca Phil Hogan să detalieze faptele şi gesturile sale din timpul şederii în Irlanda.

”De îndată ce va intra în posesia unui raport detaliat, preşedinta Comisiei va avea certitudinea unei vederi de ansamblu, ceea ce îi va permite să ajungă la o concluzie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar într-o conferinţă de presă.

Cu două zile înaintea cinei respective, Hogan fusese surprins de un poliţist vorbind la telefon în timp ce conducea automobilul. ”Regret foarte sincer că am răspuns la telefon în timp ce conduceam”, a scris comisarul european.

Citește șl: Pompeo a plecat spre Sudan, la bordul ‘primului zbor oficial direct’ între Tel Aviv şi Khartoum

Acest scandal survine în contextul delicat al tensiunilor comerciale persistente între SUA şi Uniunea Europeană, iar o demisie a lui Phil Hogan ar complica suplimentar dificilele negocieri în desfăşurare.

Demisia, relativ rară, a unui comisar european este totuşi o chestiune delicată întrucât afectează ansamblul echilibrului geografic şi politic pe care se bazează Comisia Europeană. Fiecare ţară dispune de un post de comisar european. Echipa de 26 de persoane prezidată de conservatoarea germană Ursula von der Leyen este rezultatul unui dozaj atent între principalele familii politice din Uniunea Europeană, în funcţie de rezultatele lor la alegerile europene din mai 2019, notează AFP.