DISTRIBUIȚI

Phenianul a anunţat vineri întreruperea relaţiilor diplomatice cu Malaezia, după extrădarea de către această ţară a unui nord-coreean în Statele Unite, potrivit unui comunicat al Ministerului nord-coreean de Externe difuzat de agenţia oficială, KCNA, recepţionat la Seul, notează AFP, potrivit agerpres.

La 17 martie, autorităţile malaeziene „au comis o crimă de neiertat, livrând cu forţa a unui cetăţean nevinovat (nord-coreean) către Statele Unite”, potrivit KCNA.


Citește și : Cehia vrea să cumpere vaccinul ‘ARUNCAT la gunoi’ de alte ţări

În consecinţă, ministerul nord-coreean „anunţă prin prezenta întreruperea totală a relaţiile sale diplomatice cu Malaezia” din cauza acestui „act ostil” comis împotriva Phenianului „cu servilitate în faţa presiunilor americane”.

Mun Chol Myong, cetăţeanul nord-coreean vizat de extrădare, era „angajat în activităţi legitime de comerţ exterior la Singapore”, potrivit agenţiei. „A pretinde că este implicat în spălare ilegală de bani” este o „invenţie”, a adăugat sursa.

La 3 martie, acest nord-coreean şi-a văzut ultimul recurs respins de cea mai înaltă instanţă din Malaezia împotriva extrădării în Statele Unite, unde se va confrunta cu acuzaţii de spălare de bani.

Mun Chol Myong, care trăia în această ţară din sud-estul Asiei de zece ani împreună cu familia sa, a fost arestat în 2019 în urma unei cereri de extrădare din partea Washingtonului.

În faţa instanţei, el a respins acuzaţiile FBI (poliţia federală americană) potrivit cărora conducea un grup infracţional responsabil de exporturile în Coreea de Nord, încălcând sancţiunile internaţionale, care, de asemenea, ar fi spălat fonduri prin intermediul unor firme ecran.

Citește și : OSCE constată o îmbunătăţire a situaţiei din Donbas

El este acuzat de patru capete de acuzare pentru spălare de bani şi două pentru conspiraţie cu scopul de a spăla bani în cadrul activităţii sale la Singapore, potrivit avocaţilor săi.

Autorităţile nu au precizat ce bunuri a putut exporta ilegal în Coreea de Nord. Alte cazuri din trecut au relevat exporturi de alcool, ceasuri şi alte produse de lux.

Naţiunile Unite, SUA şi alte ţări au impus sancţiuni care interzic exportul anumitor produse în Coreea de Nord, ca răspuns la continuarea programelor sale nucleare şi balistice.