DISTRIBUIȚI
AP

Coreea de Nord a anunţat luni că testul unui lansator de rachete, efectuat duminică, a fost un succes, transmite agenţia de stat KCNA, preluată de Yonhap, potrivit dpa, potrivit agerpres.

Sistemul de dimensiuni „super-mari” pentru lansări multiple va fi trimis în curând unităţilor militare, afirmă sursa citată, adăugând că scopul testului a fost în primul rând verificarea specificaţiilor tehnice şi tactice.


Citeşte şi: Harry şi Meghan sunt pe cont propriu în California. SUA nu le vor plăti protecţia!

Coreea de Nord a lansat duminică două rachete, aparent cu rază scurtă de acţiune, către Marea Japoniei, au semnalat oficialităţi de la Seul. Potrivit statului major interarme sud-coreean, tirul a pornit din oraşul Wonsan de pe coasta de est; rachetele au atins la o altitudine maximă de circa 30 de kilometri şi au ajuns la o distanţă de aproximativ 230 de kilometri. Agenţia japoneză Kyodo a menţionat o distanţă de 250 de kilometri.

A fost al patrulea test cu rachete efectuat în martie de regimul de la Phenian, după o pauză de trei luni.

Citeşte şi: Donald Trump PRELUNGEŞTE măsurile de distanţare socială

ONU a interzis Coreei de Nord testarea rachetelor balistice şi a impus ţării sancţiuni internaţionale pentru descurajarea programului de înarmare cu rachete capabile să transporte arme atomice.

În 2019, Phenianul a acordat Statelor Unite termen până la sfârşitul anului pentru o ofertă de ridicare a sancţiunilor şi a ameninţat cu un „cadou de Crăciun”. Afirmaţia a fost interpretată ca un anunţ că vor avea noi teste dacă Washingtonul nu se va conforma. La 1 ianuarie anul acesta, liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat că ţara sa va dispune în curând de „o nouă armă strategică”, reaminteşte Yonhap.