DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Coreea de Nord a criticat sever, miercuri, Statele Unite ale Americii, care au programat să desfăşoare în decembrie manevre militare comune cu Seulul, informează AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul şi Seulul au renunţat anul trecut la aceste exerciţii aeriene anuale, într-o perioadă de dezgheţ în relaţiile cu Phenianul. Însă negocierile începute între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un se află în prezent într-un punct mort.


Citește și : Papa Francisc le cere credincioşilor construirea de punţi cu cei de alte religii

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, David Eastburn, a declarat săptămâna aceasta că SUA „nu prevăd să renunţe la manevrele militare comune” cu Seulul în acest an.

Acest anunţ echivalează cu „o declaraţie de confruntare” care riscă să submineze procesul diplomatic, a afirmat miercuri un înalt responsabil nord-coreean. „Am subliniat cu numeroase ocazii că aceste exerciţii militare comune ne vor obliga să reconsiderăm măsurile importante pe care le-am luat deja”, a declarat Kwon Jong Gun, de la Ministerul Afacerilor Externe nord-coreean, citat de agenţia KCNA. „Răbdarea noastră se apropie de sfârşit”, a avertizat el.

Kwon a făcut parte din delegaţia nord-coreeană în timpul ultimelor discuţii asupra programului nuclear nord-coreean avute cu americanii în Suedia la începutul lui octombrie, când Phenianul a părăsit masa de negocieri, declarându-se dezamăgit de lipsa de soluţii „noi şi creative” propuse de Washington.

Citește și : Inspector AIEA, reţinut scurt timp în Iran

Negocierile se aflau într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi din februarie dintre Donald Trump şi Kim Jong Un. Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit atunci să ajungă la o înţelegere asupra sistării programelor nucleare ale Coreei de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor economice la adresa acesteia. De atunci, Phenianul, care îi cere Washingtonului să-şi schimbe abordarea până la sfârşitul anului, a întreprins mai multe tiruri de rachete cu rază de acţiune scurtă.