DISTRIBUIȚI
YouTube

Coreea de Nord a avertizat Statele Unite că acordurile la care au ajuns liderii celor două ţări anul trecut, la Singapore, pot fi în pericol, transmite marţi agenţia nord-coreeană de presă KCNA, preluată de Reuters. Phenianul acuză Washingtonul de presiuni inoportune pentru denuclearizare, potrivit agerpres.

Avertismentul a fost trimis în contextul unor ştiri de presă potrivit cărora unii oficiali nord-coreeni au fost pedepsiţi după eşecul celei de-a doua întâlniri a preşedintelui american Donald Trump cu conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, în Vietnam, în februarie.


Citește și : Minorităţile etnice rămân ‘larg subreprezentate’ în noul Parlament European (ONG)

La aproape un an după primul summit Trump-Kim, acordul în patru puncte încheiat atunci ar putea fi periclitat dacă SUA nu renunţă la politica „de a insista doar asupra predării unilaterale a armelor noastre nucleare”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Phenian, a cărui identitate nu a fost precizată de KCNA.

Dacă Washingtonul nu îşi schimbă poziţia, declaraţia comună din Singapore se va dovedi „doar o foaie goală de hârtie”, a apreciat oficialul. „SUA ar face bine să îşi modifice metoda actuală de calcul şi să răspundă cererii noastre cât mai curând posibil. Răbdarea noastră are o limită”, a declarat el.

Citește și : UE cere autorităților chineze eliberarea deţinuţilor politici cu ocazia comemorării represiunii din piaţa Tiananmen

Summitul de la Hanoi a eşuat după ce Trump a afirmat că Kim nu a oferit suficiente arme nucleare şi rachete balistice în schimbul încetării sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, reaminteşte Reuters. Cu toate acestea, Phenianul şi-a arătat disponibilitatea de a continua să respecte declaraţia din Singapore, cu condiţia ca Washingtonul să găsească o abordare constructivă.