DISTRIBUIȚI
planobrazil.com

Regimul de la Phenian a avertizat miercuri Coreea de Sud, prin intermediul agenţiei sale de presă oficiale KCNA, împotriva găzduirii de rachete americane cu rază intermediară de acţiune, afirmând că o astfel de desfăşurare va constitui ‘un act iresponsabil de escaladare a tensiunilor’ în regiune, transmite agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, scrie Agerpres.

La începutul acestei luni, SUA s-au retras oficial din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia şi au spus că vor începe să testeze noi rachete şi să le implementeze în întreaga lume.


Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

La scurt timp după retragerea din INF, ministrul apărării american Mark Esper a afirmat că Washingtonul se va consulta cu aliaţii săi pentru a decide unde să desfăşoare rachete cu rază intermediară în Asia şi în alte părţi pentru a menţine descurajarea. Unele mass-media au speculat că Coreea de Sud ar putea fi unul dintre locurile candidate.

Referindu-se aparent la informaţii din media, KCNA declară într-un comentariu că desfăşurarea unor astfel de rachete va fi o ‘cale de autodistrugere’ care ar putea transforma Coreea de Sud într-un ‘scut antiglonţ’.

‘Desfăşurarea unei noi arme ofensive în Coreea de Sud ar fi un act nechibzuit de escaladare a tensiunilor regionale, un act care ar putea duce la declanşarea unui nou Război Rece şi la o nouă cursă a înarmărilor în regiunea Extremului Orient’, avertizează regimul de la Phenian via KCNA.

Coreea de Sud adăposteşte deja un sistem american de apărare antirachetă denumit Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), instalat în 2017 la Seongju, la 300 km sud-est de Seul, în pofida protestelor Chinei şi ale Coreei de Nord. Cele două ţări aliate au declarat că desfăşurarea THAAD are drept scop o mai bună contracarare a ameninţărilor cu rachete venite dinspre Nord.

‘Dacă autorităţile sud-coreene finalizează desfăşurarea THAAD şi instalează rachete cu rază medie de acţiune, Coreea de Sud devine un cap de pod pentru o lovitură nucleară asupra RPDC şi asupra altor regiuni din Asia şi ţintă a loviturilor directe ale ţărilor vecine hotărâte să nu neglijeze niciodată supremaţia militară americană’, potrivit KCNA.

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

‘Autorităţile sud-coreene ar trebui să se gândească înainte de a fi prea târziu la ceea ce va duce un act orb de supunere’, se mai spune în comentariul citat.

Coreea de Sud nu a avut nicio discuţie cu SUA cu privire la eventualitatea desfăşurării de rachete, a declarat Ministerul Apărării de la Seul la începutul acestei luni.