DISTRIBUIȚI
afp

Coreea de Nord a avertizat marţi că exerciţiile militare comune între Washington şi Seul programate pentru luna viitoare vor ‘afecta’ discuţiile de lucru pe care trebuie să le aibă cu Statele Unite în domeniul armelor nucleare, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Negocierile pentru a determina Coreea de Nord să renunţe la armele sale nucleare sunt în pericol pentru că SUA se pare că sunt pe punctul de a-şi încălca promisiunea de a nu desfăşura exerciţii comune cu Coreea de Sud, a anunţat regimul nord-coreean, citat de Reuters.


Vezi şi: Incendii catastrofale în sudul Franţei: Mii de turişti au fost evacuaţi! – VIDEO

Preşedintele american Donald Trump şi-a intensificat eforturile de a convinge Phenianul să-şi abandoneze armele nucleare luna trecută, când a aranjat o întâlnire de moment cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la graniţa dintre cele două Corei.

Trump a spus că ei au convenit să reia aşa-numitele discuţii de lucru, aflate în impas după cel de-al doilea summit din februarie care a eşuat. Aceste negocieri sunt aşteptate să aibă loc în următoarele săptămâni.

Dar un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a pus la îndoială desfăşurarea lor, afirmând că SUA şi Coreea de Sud continuă presiunile cu exerciţiul denumit Dong Maeng din această vară, pe care l-a caracterizat drept ‘repetiţie pentru război’.

‘Vom lua o decizie privind discuţiile la nivel de lucru cu SUA, observând ce vor face Statele Unite în continuare’, a declarat purtătorul de cuvânt nord-coreean, citat de agenţia de presă oficială a Phenianului, KCNA.

Citeşte şi: 10 lucruri mai puţin ştiute despre programul spaţial Apollo – VIDEO

Exerciţiul respectiv se aşteaptă să aibă loc în august. Coreea de Nord denunţă de ani de zile aceste exerciţii militare comune dintre Statele Unite şi Coreea de Sud.

‘Este clar că exerciţiile reprezintă o pregătire în timp real, o repetiţie de război pentru a zdrobi militar republica noastră’, a afirmat purtătorul de cuvânt nord-coreean într-o declaraţie separată, adăugând că Trump a afirmat în timpul întâlnirii cu Kim luna trecută că aceste exerciţii vor fi oprite.

În prima sa întâlnire cu Kim Jong Un în Singapore în iunie anul trecut, Donald Trump a spus că va stopa exerciţiile, după ce doi lideri au convenit să acţioneze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea şi pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre ţările lor.

Cu toate că principalele exerciţii comune dintre SUA şi Coreea de Sud au fost suspendate, cei doi parteneri desfăşoară în continuare exerciţii de o anvergură mai mică.

Citeşte şi: Panică şi pagube minore după cutremurul din Bali

După summitul din Singapore, Coreea de Nord nu a testat nicio armă nucleară sau vreo rachetă balistică intercontinentală, dar a experimentat rachete cu rază mică de acţiune în luna mai.

‘De vreme ce SUA nu reuşesc să-şi respecte propriul angajament, raţiunea ca noi să rămânem în acord dispare’, a declarat purtătorul de cuvânt nord-coreean citat, referindu-se la declaraţia convenită de cei doi lideri la summitul lor din Singapore.