DISTRIBUIȚI
Generated by IJG JPEG Library

Phenianul a ameninţat joi că va da un „răspuns corespunzător” la trei zile după ce Coreea de Sud şi Statele Unite au lansat exerciţii militare aeriene comune care urmează să dureze două săptămâni, informează DPA, potrivit agerpres.

„Actele de perfidie” ale Seulului „ne-au dezamăgit foarte mult” şi reprezintă o „provocare militară”, a declarat un purtător de cuvânt al comitetului de reunificare al Coreii de Nord citat de agenţia de presă de stat KCNA.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Exerciţiile sunt o alternativă la scară redusă a manevrelor de mare amploare Max Thunder, organizate de SUA şi Coreea de Sud în fiecare an începând din 2009.

Cele două ţări au anunţat de asemenea suspendarea mai multor exerciţii militare majore comune pe parcursul anului trecut, inclusiv Foal Eagle şi Key Resolve în martie, ca parte a unor eforturi diplomatice pentru denuclearizarea Coreii de Nord.

Phenianul consideră demult exerciţiile ca o provocare şi o pregătire pentru invadarea Coreii de Nord.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

Joi, purtătorul de cuvânt nord-coreean a declarat că modificările „nu pot ascunde niciodată natura agresivă, ofensatoare şi de confruntare a actelor lor ostile, indiferent cât de mult ar încerca ei să dea impresia +reducerii anvergurii+ lor printr-o redenumire”.

Exerciţiile sunt o „provocare directă” faţă de Declaraţia de la Panmunjom semnată de liderii nord şi sud-coreean anul trecut, a spus el, adăugând: „va exista un răspuns corespunzător din partea armatei noastre”.

Tensiunile mocnesc între SUA şi Coreea de Nord după ce preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au pus capăt unui summit la Hanoi în februarie fără să reuşească să ajungă la un acord asupra denuclearizării.