DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Phenianul a eliberat marţi un sud-coreean care fusese ”arestat pentru intrare ilegală în Coreea de Nord” pe 22 iulie, a anunţat marţi Ministerul sud-coreean al Unificării, salutând acest gest umanitar al părţii nord-coreene, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Seulul a fost informat luni în legătură cu această decizie a autorităţilor de la Phenian.


Citește și: Curtea Supremă braziliană ține deschisă frontiera pentru migranții venezueleni

”Am recuperat la Panmunjom, provenind din Nord, la ora 11:00, un sud-coreean cu numele Seo, născut în 1984”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

„Guvernul apreciază în mod pozitiv această repatriere (…) care a fost făcută din motive umanitare”, a indicat ministerul citat, fără a oferi alte detalii.

Un oficial al ministerului a declarat pentru agenţia de presă Yonhap că bărbatul în cauză este interogat de autorităţile sud-coreene. „Trebuie să investigăm motivul pentru care a mers în Nord şi cum a făcut acest lucru”, a spus oficialul.

Citește și: Militarii americani rămân fără unele aplicații pentru smartphone

Coreea de Nord are în detenţie de ani de zile şase sud-coreeni – trei misionari creştini şi trei transfugi de origine nord-coreeană. Seulul încearcă să obţină eliberarea acestora.

Trei deţinuţi americani au fost eliberaţi în luna mai cu ocazia vizitei secretarului de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord.

Ameliorarea relaţiilor dintre cele două Corei a culminat în aprilie cu un summit intercoreean, urmat în luna iunie de întâlnirea istorică dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.