DISTRIBUIȚI
DW

Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri cu privire la o scădere – ”începând de săptămâna viitoare” – a livrărilor vaccinului împotriva covid-19, care va afecta Norvegia şi Europa, într-o perioadă în care îşi va îmbunătăţi capcitatea de producţie, au anunţat autortăţile norvegiene, relatează AFP , scrie news.ro .

”Reducerea temporară va afecta toate ţările europene”, a anunţat într-un comunicat Institutul norvegian de sănătate publică (FHI).


Citește și : Fiji va conduce Consiliul drepturilor omului al ONU

”Pentru moment, nu este clar cât timp anume va dura ca Pfizer să atingă o capcitate de producţie maximă – care va creşte de la 1,2 la două miliarde de doze” pe an, adaugă institutul.

FHI nu precizează amploarea globală a reducerii livrărilor către Europa, însă anunţă că se aşteaptă să primească, săptămâna viitoare, 36.075 de doze în loc de 43.875 de doze cât aştepta anterior – o scădere cu 17,8%.

În vederea unei compensări a acestei scăderi, Norvegia anunţă că va recurge la stocul de vaccinuri pe care l-a constituit la primirea primelor doze.

Citește și : Peste 500.000 de turci au fost vaccinaţi anti-COVID în doar două zile

Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană (UE), însă este asociată uniunii în numeroase domenii, inclusiv în cadrul achiziţionării de vaccinuri împotriva covid-19 negociate de către Comisia Europeană (CE).