DISTRIBUIȚI
Morning Star

Petrolierul reţinut joia trecută în Gibraltar de infanteria marina britanică nu se îndrepta spre Siria, a susţinut duminică Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe iranian, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Forţele britanice au reţinut petrolierul pe motiv că încerca să livreze petrol în Siria, încălcând sancţiunile impuse de Uniunea Europeană.


Citește și : Administrația de la Teheran va crește concentrația uraniului îmbogățit peste limita permisă în Acordul Nuclear

Oficialul iranian a afirmat că nava de mari dimensiuni are o capacitate de aproape două milioane de barili de petrol, de aceea a urmat o rută prin Strâmtoarea Gibraltar şi nu prin Canalul Suez. El nu a precizat care era destinaţia finală a petrolierului.

„În ciuda celor susţinute de guvernul britanic, obiectivul şi destinaţia acestui petrolier nu era Siria. Portul din Siria la care s-au referit nu are, în ultimă instanţă, capacitatea pentru un astfel de super-petrolier. Obiectivul era altul. Trecea prin apele internaţionale din Strâmtoarea Gibraltar şi nicio lege nu permite Angliei să oprească acest petrolier. Din punctul nostru de vedere, oprirea acestei nave a fost un jaf maritim şi dormi eliberarea petrolierului”, a declarat Araghchi într-o conferinţă de presă transmisă în direct la televiziune.

Vineri, guvernul teritoriului britanic Gibraltar a anunţat că a primit permisiunea Curţii Supreme să reţină petrolierul timp de 14 zile.

Citește și : Cel puţin 14 morţi şi 140 de răniţi în urma unui atentat în provincia afgană Ghazni

În aceeaşi zi, un comandat al Gărzii Revoluţionare iraniene a ameninţat că Iranul ar putea sechestra o navă britanică, drept represalii.