DISTRIBUIȚI
REUTERS

Petrolierul iranian Adrian Darya 1, aflat în centrul unei dispute între Teheran și puterile occidentale, a fost fotografiat prin satelit în largul portului sirian Tartus, a anunţat sâmbătă Maxar Technologies Inc., o companie americană din domeniul tehnologiei spațiale, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Imaginea furnizată de Maxar arăta pe 6 septembrie nava Adrian Darya 1 foarte aproape de portul Tartus din Siria.


Citește și : Uniunea Europeană salută schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Semnalul navei a părut a fi receptat în vestul Mediteranei, în apropiere de Siria, au arătat marți datele privind urmărirea navei Refinitiv.

Cisterna, care este încărcată cu țiței iranian, a transmis ultimul semnal cu poziția în care se află, între Cipru și Siria, navighând spre nord luni la ora 15:53 ​​GMT, arată datele.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost reținută de autorităţile britanice în largul Gibraltarului pe 4 iulie, deoarece se suspecta că se va îndrepta spre Siria cu încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Două săptămâni mai târziu, Iranul a contraatacat confiscând un tanc petrolier aflat sub steag britanic în Strâmtoarea Hormuz, care duce în Golf.

Gibraltarul a eliberat nava iraniană pe 15 august, după ce a primit asigurări oficiale în scris de la Teheran că nava nu va descărca cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria.

Citește și : 52% dintre italieni au o opinie negativă despre noul guvern Conte (sondaj)

Cu toate acestea, surse din transportul maritim susţin că petrolierul va încerca să transfere o parte din încărcătura sa pe o altă navă, după ce Iranul a anunţat că vânzarea a fost încheiată.

Washingtonul a avertizat statele pentru a nu acorda asistență navei, spunând că ar considera acest lucru drept sprijin pentru o organizație teroristă, și anume Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran.

Departamentul Trezoreriei SUA a înscris vineri cisterna pe o listă neagră.