DISTRIBUIȚI
Black News - Stiri externe

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a fost ales vineri la conducerea partidului său, care recent şi-a schimbat denumirea după înfrângerea usturătoare a acestuia la alegerile prezidenţiale şi cu două luni înainte de alegeri legislative cruciale, informează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt foarte recunoscător pentru alegerea mea în fruntea partidului Solidaritatea europeană”, a declarat Poroşenko (53 de ani), în faţa acestei formaţiuni reunite în congres.


Citește și : Liderul unei celule teroriste din Maroc recunoaşte că a decapitat o turistă scandinavă în Munţii Atlas

De orientare prooccidentală, partidul fostului preşedinte riscă o nouă dezamăgire în alegerile legislative anticipate, convocate pentru 21 iulie de noul şef al statului, Volodimir Zelenski, conform observatorilor.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul lui Poroşenko este creditat cu doar 8,8 % din intenţiile de vot, clasându-se pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor.

Săptămâna trecută, formaţiune politică, denumită până atunci Blocul Petro Poroşenko „Solidaritate”, a decis să retragă orice referire la fostul preşedinte în denumirea sa.

Venit la putere în 2014, după mişcarea de contestare populară prooccidentală la Kiev, Poroşenko este acuzat de detractorii săi că ar fi făcut prea puţin pentru ameliorarea nivelului de trai al populaţiei şi împotriva corupţiei omniprezente.

Noul preşedinte, Volodimir Zelenski, un actor de comedie în vârstă de 41 de ani, un novice în politică, a fost ales cu peste 73% din sufragii. El a fost învestit în funcţie săptămâna trecută.

Una din primele sale decizii a fost dizolvarea parlamentului şi convocarea alegerilor legislative anticipate, sperând astfel să capitalizeze victoria zdrobitoare în alegerile prezidenţiale şi să-şi îndeplinească promisiunea de a „sparge sistemul” şi de a înlocui vechile elite, denunţate ca ineficiente şi corupte.

Citește și : Oligarhul Mihail Hodorkovski a scos din Rusia 51 de miliarde de dolari (Procuratura)

Partidul său, „Servitorul poporului”, cvasi-inexistent cu puţin timp în urmă, este creditat cu 44% din intenţiile de vot la alegerile legislative anticipate din 21 iulie.

Partidul prorus „Platforma de opoziţie” este al doilea în sondaje cu peste 10% din intenţiile de vot, depăşind formaţiunea lui Poroşenko.