DISTRIBUIȚI
Rador

Ungaria este pregătită să continue să ajute Ucraina în viitor, dar aşteaptă din partea Kievului să respecte drepturile comunităţii ungare locale, a declarat miercuri, în Lituania, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI, potrivit agerpres.  

O Ucraină puternică şi prosperă este în interesul Ungariei, însă în acelaşi timp este crucial ca guvernul ucrainean să garanteze drepturile câştigate de minoritatea ungară din ţară, inclusiv dreptul de a-şi folosi limba maternă, a spus Szijjarto la o conferinţă despre Ucraina desfăşurată la Vilnius.


Citește și : Ultimele declaraţii ale lui Dominic Raab ÎNGRIJOREAZĂ Kremlinul

”Dorim să subliniem că nu cerem nimic neobişnuit aici. Doar aşteptăm ca guvernul ucrainean să restabilească drepturile de care minoritatea maghiară s-a bucurat înainte de schimbarea legii”, a explicat el, referindu-se la legislaţia ucraineană privind folosirea de către minorităţi a limbii lor materne în administraţia publică, educaţie, cultură şi presă.

Ministrul de externe ungar a remarcat şi existenţa unui site ucrainean care listează ”duşmanii” Ucrainei, unde sunt incluse şi nume ale mai multor reprezentanţi ai minorităţii ungare din Ucraina şi oficiali de la Budapesta. Szijjarto le-a cerut participanţilor la conferinţă să facă tot ce le stă în putere pentru ca acest site să fie închis, potrivit agenţiei MTI.

Pe de altă parte, oficialul ungar a dat asigurări că Ungaria va continua campania de vaccinare împotriva COVID-19 în regiunea ucraineană Transcarpatia, în cadrul căreia se pot înscrie pentru vaccinare toate persoanele, indiferent de naţionalitate.

De asemenea, a continuat Szijjarto, după ce pandemia se va termina, Ungaria doreşte să organizeze din nou tabere de vară pentru copiii ucraineni proveniţi din familii afectate de conflictul din estul Ucrainei.

Citește și : Autorităţile iraniene se scuză pentru desele pene de curent din toată ţara

El a amintit că Ungaria a donat Ucrainei ventilatoare pentru secţiile de ATI şi de asemenea ţara sa este pregătită să furnizeze Ucrainei gaze naturale pentru acoperirea deficitului ei de aprovizionare.

Ungaria preţuieşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a mai spus Szijjarto, adăugând că guvernul de la Budapesta a pledat mereu în favoarea unei cooperări mai strânse între Ucraina şi UE, inclusiv pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni.