DISTRIBUIȚI
Rador

Politica privind migraţia va determina dacă partidul de guvernământ din Ungaria rămâne în grupul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, după alegerile europarlamentare, a declarat joi la Paris ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, a fost suspendat din PPE în luna martie pe fondul îngrijorărilor privind încălcarea principiilor UE privind statul de drept. Orban, care a cochetat cu lideri de extrema dreaptă de pe întreg continentul în timp ce pretindea loialitate faţă de PPE, a lansat o campanie media care prezintă voturile din această săptămână ca o alegere între forţele care susţin şi cele care se opun imigraţiei în masă.


Citește și : Lidera organizaţiei CHP din Istanbul, pusă sub acuzare pentru insultarea lui Erdogan

Părăsirea celui mai mare grup din Parlamentul European ar însemna probabil o pierdere de influenţă pentru partidul lui Orban în obţinerea de funcţii importante în UE şi legislativul european.

Dar decizia cancelarului Angela Merkel, al cărei partid deţine un loc proeminent în cadrul PPE, de a deschide porţile Germaniei migranţilor în 2015 a împărţit grupul european în tabere pro şi anti-imigraţie.

Ministrul de externe ungar a declarat că diviziunea a fost cauzată de influenţa socialiştilor, liberalilor şi verzilor pro-migraţie şi că demersurile PPE de a face o alianţă cu aceştia pentru a obţine o majoritate în Parlamentul European va determina Fidesz să-şi regândească statutul de membru al PPE.

„Sperăm că PPE va reveni la locul în care era atunci când ne-am alăturat lui (…), dacă PPE face o alianţă cu partide pro-migraţie aceasta este cu siguranţă o linie roşie pentru noi”, a apreciat Szijjarto, parlamentar al Fidesz.

Partidele de extremă dreapta şi populiste cum ar fi Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen în Franţa şi Liga lui Matteo Salvini în Italia speră în rezultate bune la alegerile europene, existând speculaţii că Orban s-ar putea alătura grupului lor.

PPE are în prezent 217 de deputaţi în Parlamentul European din 750 de membri, 12 dintre aceştia fiind de la Fidesz. Sondajele sugerează că PPE va rămâne cel mai mare grup în Parlamentul European, dar cu mai puţine locuri.

Citește și : Berlinul a confirmat că a trimis un consilier la Teheran, pe fondul ‘pericolului de escaladare a tensiunilor’ cu SUA

Szijjarto a menţionat de asemenea că Fidesz va vedea direcţia pe care PPE o va lua înainte de a lua o decizie, deşi nu a exclus posibilitatea de a coopera cu Le Pen şi Salvini.

„Dacă PPE se îndreaptă spre migraţie, aceasta nu este o direcţie pe care să o urmăm, cu siguranţă, dar nu înseamnă automat că vom lucra cu a, b, x, y sau z „, a spus el, subliniind că acesta este cel mai semnificativ vot pentru cele 28 de state deoarece oferă două viziuni distincte asupra viitorului UE.

„Pentru a avea o Europă puternică din nou avem nevoie de state membre puternice şi ne displace total conceptul unor aşa-numite State Unite ale Europei „, a spus responsabilul ungar în marja unui summit ministerial al OCDE la Paris.

„Noi avem mai degrabă o abordare suveranistă pentru o Uniune Europeană bazată pe state membre puternice, care îşi respectă istoria religioasă şi culturală”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.