DISTRIBUIȚI
Sputnik

Creşterea cooperării economice între Ungaria şi Rusia este din ce în ce mai benefică pentru economia ungară, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru mass-media publice prin telefon de la Moscova, informează MTI, potrivit agerpres.

Szijjarto a chemat la un dialog continuu între UE, statele sale membre şi Rusia, considerând că „războiul comercial global iminent” face necesară cooperarea bazată pe respect reciproc între Europa de Est şi de Vest.


Citeşte şi: Panică în Anglia! Un cartier întreg din Salisbury a fost închis de teama unui alt atac cu Noviciok – VIDEO

Rusia a fost al doilea cel mai mare partener comercial al Ungariei înainte ca UE să introducă sancţiuni împotriva Moscovei, a notat el, adăugând că de atunci Rusia a coborât pe locul 12. Jucătorii din economia ungară au pierdut oportunităţi de export de aproximativ 7 miliarde de dolari ca urmare a sancţiunilor, a spus Szijjarto.

Multe ţări europene preferă acum dialogul şi „o luare în considerare onestă a efectelor sancţiunilor” în locul prelungirii lor automate, a adăugat el.

În ceea ce priveşte importurile de gaze, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat că Ungaria va cumpăra 4,3 miliarde metri cubi de gaz natural din Rusia anul viitor.

Citeşte şi: Atac cu cuţitul în inima Bruxelles-ului! Un poliţist a fost rănit la cap – VIDEO

„Acum lucrăm la un acord pentru 2020, pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a industriei şi populaţiei Ungariei”, a precizat el. Au loc de asemenea discuţii asupra extinderii cooperării financiare, a adăugat Szijjarto.

Szijjarto urmează să se întâlnească cu ministrul rus al comerţului şi industriei Denis Manturov, ministrul sănătăţii Veronika Skvorţova, cu Nikolai Fedorov, prim-vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei, ministrul adjunct al finanţelor Serghei Storceak, precum şi cu Aleksei Miller, CEO al Gazprom.