DISTRIBUIȚI
Rador

Campania de „minciuni provocatoare” a Ucrainei referitoare la achiziţiile de energie ale Ungariei a eşuat „ruşinos”, Uniunea Europeană afirmând clar că acordul pe termen lung încheiat de Budapesta cu Rusia este perfect legal, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite MTI, potrivit agerpres.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a spus clar că Ungaria are dreptul de a semna un astfel de contract şi nu i se poate reproşa nimic, a scris Szijjarto pe Facebook, în pauza unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

Borrell şi-a comunicat poziţia şi Kievului, subliniind că Ungaria a acţionat în conformitate cu legea la semnarea contractului, a adăugat ministrul de externe ungar.

Potrivit acestuia, Ucraina a desfăşurat o campanie de comunicare şi politică intensă şi ostilă, recurgând la minciuni provocatoare împotriva Ungariei şi, în pofida faptului că nu este membră a UE, a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană împotriva unui stat membru.

„Ucraina a vrut să blocheze livrările de energie sigure către Ungaria, a intervenit grav în afacerile noastre interne şi a întreprins măsuri pe plan internaţional care ne-au încălcat suveranitatea”, a adăugat el.

Ministrul de externe ungar a subliniat că resursele de energie ale Ungariei sunt o chestiune de suveranitate şi că Ungaria are dreptul să semneze contracte care garantează livrările de energie cu orice ţară doreşte, insistând că Budapesta respinge „cu toată fermitatea” campania de comunicare şi politică ostilă a Ucrainei ce pune sub semnul întrebării suveranitatea Ungariei şi plasează acest stat într-o lumină proastă.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

Szijjarto a mai notat că anul trecut şi în acest an cea mai mare parte a gazului achiziţionat în Europa a ajuns în Ucraina via Ungaria şi că, ţinând cont de acest aspect, ar fi „inacceptabil” pentru Kiev să introducă orice restricţii în ce priveşte drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Importanţa acordului privind livrările de gaz între Ungaria şi Rusia este evidentă în lumina actualelor preţuri ridicate la energie, acest contract permiţând Ungariei să cumpere gaz la un preţ bun şi să-şi asigure livrări pe termen lung, a notat şeful diplomaţiei ungare.