DISTRIBUIȚI
Hvg.hu

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fost calificat drept un „excelent politician” de ministrul ungar de externe, care a estimat vineri că criticile la adresa premierului de la Londra, care întâmpină dificultăţi în gestionarea Brexitului, sunt „în cea mai mare parte nejustificate”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Boris Johnson este un „excelent politician care ştie ce vrea şi care depune eforturi pentru a transforma în realitate voinţa poporului”, a declarat Peter Szijjarto pentru canalul de televiziune local M1.


Citește și : BoJo se declară ‘prudent optimist’ cu privire la posibilitatea unui acord al Brexitului

La fel ca şi şeful guvernului britanic, premierul ungar Viktor Orban se prezintă drept un apărător al suveranităţii naţionale împotriva guvernanţei Uniunii Europene.

Diferendele liderului naţionalist ungar cu UE, în special în ceea ce priveşte chestiunile migraţiei şi statutului de drept, i-au adus elogii din partea unor personalităţi eurosceptice şi de extremă dreaptă din Europa, printre care şi campionul Brexit-ului, Nigel Farage.

Economia ungară este totuşi puternic dependentă de legăturile comerciale cu restul UE, precum şi de fondurile de dezvoltare alocate de Bruxelles, iar Viktor Orban nu a luat niciodată în calcul ieşirea din UE, notează France Presse.

Budapesta regretă că Marea Britanie a decis să părăsească UE, pentru că este vorba despre o „gravă pierdere politică, economică, strategică şi de securitate”, însă rezultatul trebuie respectat, a mai declarat Peter Szijjarto.

Citește și : Noul preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului britanic va fi ales pe 4 noiembrie

Ministrul a mai estimat că criticile la adresa premierului britanic sunt „în cea mai mare parte nejustificate” şi că „un politician nu ar trebui criticat deloc pentru că a pus în practică voinţa poporului”.

„Oricine se opune curentului dominant de astăzi este supus cu claritate unei puternice presiuni mediatice internaţionale”, şi-a exprimat regretul Szijjarto.