DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Un procuror suedez a declanşat miercuri o investigaţie preliminară asupra unui candidat al partidului populist de dreapta Democraţii suedezi în alegerile europene de duminică, relatează dpa, potrivit agerpres.

Investigaţia asupra politicianului Peter Lundgren pleacă de la o suspiciune de molestare sexuală, a precizat parchetul.


Citește și : Sebastian Kurz încearcă să ţină pe linia de plutire un guvern minoritar

„Tocmai am început o investigaţie preliminară. Trebuie să audiem persoanele şi să evaluăm materialul, ceea ce va dura o vreme”, a declarat procurorul şef Maria Sterup pentru cotidianul Expressen.

Politicianul, Peter Lundgren, a recunoscut în cursul weekendului, contactat de cotidianul Expressen, că a atins sânii unei colege de partid la o petrecere de anul trecut, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului.

Lundgren, care şi-a cerut scuze, încearcă să obţină un al doilea mandat în Parlamentul European.

Expressen a citat o conversaţie telefonică înregistrată în care femeia în cauză a discutat despre această chestiune cu Kristina Winberg, o altă membră a partidului Democraţii suedezi aleasă în Parlamentul European în 2014.

Într-o încercare de a dezamorsa incidentul, partidul a dat publicităţii luni seară o înregistrare în care femeia şi Lundgren discutau acest incident şi conveneau că este ceva care ţine de trecut. Femeia a spus că nu vrea să anunţe poliţia.

Kristina Winberg a negat că a furnizat presei înregistrarea convorbirii, dar nu mai este în graţiile partidului.

Duminică, ea a fost scoasă de pe lista de candidaţi pentru alegerile europene, dar partidul a afirmat că nu există nicio legătură între cele două evenimente.

Citește și : Primarul demis al Istanbulului denunţă ‘minciunile’ folosite pentru anularea victoriei sale

Între timp, Lundgren a anulat mai multe dezbateri privind alegerile europene până joi.

Jimmie Akesson, lider al Democraţilor suedezi, a declarat luni pentru postul suedez de radio că din punctul său de vedere o investigaţie judiciară este binevenită.

Plângerea împotriva lui Lundgren a fost depusă de un cetăţean obişnuit, a relatat Expressen miercuri.

În Suedia, alegerile europene au loc duminică.