DISTRIBUIȚI
The Australian

Fostul ministru australian al apărării, Peter Dutton, un adept al liniei dure, a fost ales luni noul lider al Partidului Liberal (conservator), trecut în opoziţie după înfrângerea la scrutinul legislativ de pe 21 mai în faţa laburiştilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Dutton (51 ani), care nu a avut contracandidat, a promis redresarea partidului pentru viitorul scrutin din 2025 şi că va pune la punct un plan pentru a ‘curăţa inevitabila dezordine pe care o vor lăsa laburiştii’.


Citeşte şi: Lavrov dezminte că Putin este bolnav – Black News

Până atunci însă, acest fost poliţist poziţionat foarte la dreapta va avea ca misiune să restabilească unitatea Partidului Liberal, profund divizat între moderaţi şi conservatorii duri, principalul măr de discordie fiind politica de adoptat în ce priveşte schimbările climatice.

Dutton a mai deţinut în guverne conservatoare precedente portofoliile Imigraţiei şi Internelor. Ca ministru al imigraţiei, a provocat indignare cu afirmaţia că majoritatea refugiaţilor care vor să ajungă în Australia nu ştiu nici să scrie, nici să citească, nici să numere, ‘ceea ce este o problemă’, şi a mai susţinut că unele solicitante de azil care afirmau că fuseseră violate în centrele de detenţie din afara Australiei ‘încercau’ să fie primite să avorteze pe continent.

Pe când era ministru al apărării sub precedentul premier Scott Morrison, Dutton a comparat ambiţiile geopolitice ale preşedintelui chinez Xi Jinping în Asia-Pacific cu expansionismul nazist din anii 1930. ‘Singura cale să păstrezi pacea este să te pregăteşti de război’, spunea el atunci.

Citeşte şi: Uraganul Agatha ameninţă să lovească Mexicul, unde ar putea deveni un ciclon de categoria 3 – Black News

Luni, el a afirmat din nou că ‘problema Chinei sub preşedintele Xi va fi cea mai mare problemă căreia ţara noastră va trebui să-i facă faţă în timpul vieţii noastre’.

Fostul premier Scott Morrison, care a demisionat de la conducerea partidului după eşecul electoral, i-a oferit lui Dutton ‘sprijinul său fără rezerve’.