DISTRIBUIȚI
afp

Pete Buttigieg, un tânăr primar democrat care îşi afişează homosexualitatea şi care este candidat în alegerile prezidenţiale din 2020, susţine că SUA „ar putea fi pregătite” să aibă un preşedinte gay, informează AFP, potrivit agerpres.

Buttigieg, primarul în vârstă de 37 de ani al oraşului South Bend (100.000 de locuitori), din statul Indiana, şi-a lansat în ianuarie candidatura pentru alegerile prezidenţiale americane. Dacă va fi ales – ceea ce este puţin probabil deocamdată – acest fost militar care a participat la operaţiuni în Afganistan va deveni primul preşedinte al SUA homosexual declarat.


Citeşte şi: Pentagonul trimite mii de militari la graniţa cu Mexicul

Însă americanii sunt oare pregătiţi pentru o asemenea eventualitate? Această întrebare i-a fost pusă lui Pete Buttigieg duminică dimineaţa într-un interviu la postul ABC. „Nu există decât un singur mijloc de a afla”, a răspuns acesta, care s-a căsătorit în 2018.

„Când mi-am recunoscut orientarea sexuală, eram în mijlocul unei campanii de realegere şi am ajuns într-un moment al vieţii mele în care eram pregătit”, a continuat el, subliniind că provine din Indiana, un stat conservator în privinţa problemelor sociale. „Şi, în acelaşi an, am sfârşit prin a fi reales cu 80% din voturi. Prin urmare, lecţia pe care am reţinut-o este aceea că oamenii sunt gata să înveţe să vă cunoască şi să vă judece în funcţiile de ideile voastre, de experienţa voastră şi de munca voastră”, şi nu în funcţie de orientarea voastră sexuală, a spus Buttigieg.

Citeşte şi: Un avion s-a prăbuşit peste un cartier rezidenţial din California. 5 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

„Eu cred că America ar putea fi pregătită” (pentru un preşedinte homosexual), a conchis el.

După o decizie a Curţii Supreme în 2015, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în SUA.

În timpul alegerilor de la mijloc de mandat din 2018, Jared Polis, ales din partea statului Colorado, a devenit primul guvernator homosexual declarat din istoria SUA.