DISTRIBUIȚI
BBC

O echipă de cercetători a descoperit în Statele Unite fosile extrem de bine conservate de peşti de acum 66 de a milioane de ani, care au murit în momentul impactului unui asteroid responsabil de extincţia a 75% din viaţa de pe Pământ şi poate şi de cea a dinozaurilor, potrivit AFP, scrie News.ro .

Aceste fosile de peşti şi animale ancestrale au fost descoperite în situl din Dakota de Nord, la 3.000 de kilometri de craterul  Chicxulub, unde impactul cu asteroidul s-a produs în Marea Caraibelor.


Citește și : Alegeri locale în Turcia – Partidul lui Erdogan se confruntă cu o situație dificilă

Studiul, care va apărea luni în revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences, arată până la ce punct acest eveniment a avut un impact devastator foarte rapid pe suprafeţe mari, subliniază autorul principal, Robert DePalma, citat de site-ul de specialitate EurekAlert.

„Este ca un muzeu de la sfârşitul perioadei Cretacicului pe un strat de o jumătate de metru grosime”, descrie Mark Richards, unul dintre autorii şi profesorii de la Universitatea californiană Berkeley, într-un comunicat al instituţiei.

Şocurile provocate de imapactul asteroidului au generat valuri uriaşe într-o mare pe locul unde în prezent este Dakota de Nord, care, ajungând la un râu cu peşti din apropiere, a inversat cursul. Torentele de pietre şi resturi s-au abătut asupra lor, înainte ca un al doilea val să-i îngroape. S-au fosilizat cu timpul.

„O acumulare de peşti de apă dulce, de vertebrate terestre, de arbori (…) şi de alte creaturi marine au fost prinse în acest strat”, a explicat Robert DePalma. „Înainte de a muri, peştii au inhalat fragmente de sticlă numite tectite propulsate de asteroid”, punctează cercetătorii, care au găsit bucăţi din acestea în branhiile peştilor. Unii peşti au murit din cauză că le-au ingerat”, estimează ei.

Biodiversitatea din sit este remarcabilă

Citește și : Alegeri prezidențiale în Ucraina într-un climat extrem de tensionat

„Cel puţin câteva exemplare se dovedesc a fi noi specii, iar altele sunt cele mai bune exemple din specia lor”, a spus DePalma. „Urmărim înregistrarea unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria Terrei. Niciun alt sit nu prezintă astfel de urme”.