DISTRIBUIȚI
Info7

Un grup de 124 de persoane, jurnalişti din Afganistan şi familiile acestora, au fost primiţi miercuri în Mexic, a declarat ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, relatează AFP, potrivit agerpres

„Este vorba despre oameni care îşi riscă viaţa pentru a informa, care sunt dedicaţi libertăţii de exprimare, libertăţii şi independenţei presei”, a declarat ministrul Marcelo Ebrard în cadrul unei ceremonii pe aeroportul din Ciudad de Mexico, în prezenţa refugiaţilor afgani.


Citește și : Kamala Harris îndeamnă Vietnamul să se opună ‘intimidărilor’ chineze

Grupul, format din jurnalişti din diverse mass-media afgane din Kabul, a sosit în Mexic după un zbor de 20 de ore de la Doha la bordul unui avion al Qatar Air Force, care transporta şi copii, conform imaginilor publicate de ministerul mexican.

Cu câteva ore mai devreme, Mexicul a găzduit cinci tinere afgane dintr-o echipă de robotică premiată la nivel internaţional, toate evacuate după ce talibanii au preluat puterea.

Mexicul are o lungă tradiţie în a găzdui refugiaţi politici. Politicieni persecutaţi în timpul dictaturii lui Franco în Spania sau în ţări din America de Sud şi-au găsit refugiu în trecut în această ţară.

 

Citește și : Rusia extrage din Afganistan 500 de persoane din diferite ţări

Mexicul a anunţat în urmă cu câteva zile că procesează cererile refugiaţilor afgani, în special ale femeilor şi fetelor, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul în urma retragerii trupelor americane.