DISTRIBUIȚI
South China Morning Post

Peste o mie de persoane au fost arestate în Egipt în urma manifestaţiilor de săptămâna trecută împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, informează miercuri două ONG-uri care militează pentru apărarea drepturilor omului, relatează AFP, potrivit agerpres.

De vineri, autorităţile egiptene au arestat manifestanţi, jurnalişti şi militanţi politici. Aceste arestări intervin într-un moment în care antreprenorul egiptean Mohamed Aly, la originea manifestaţiilor, a lansat un nou apel la proteste vineri.


Citește și : O voce puternică la Moscova anunță cât costă anexarea Crimeii și întreținerea tensiunilor din Donbas

Două ONG-uri locale, Centrul egiptean pentru libertăţi şi drepturi şi Centrul pentru drepturi economice şi sociale, au afirmat că peste 1.000 de persoane au fost arestate de pe 20 septembrie.

Printre ultimele persoane arestate se află doi universitari cunoscuţi pentru poziţiile lor critice faţă de guvernul egiptean.

Arestat marţi seară, Hazem Hosni, profesor de ştiinţe politice al Universităţii din Cairo, a făcut parte din echipa de campanie a lui Sami Anan, candidat la alegerile prezidenţiale din martie 2018 împotriva lui Abdel Fattah al-Sissi. Fost general şi şef de stat major, Anan a fost arestat şi încarcerat la puţin timp după ce şi-a anunţat candidatura.

Hassan Nafaa, un alt profesor de la universitatea din Cairo, a fost arestat şi el marţi seară la domiciliul său. În declaraţiile acordate presei, inclusiv France Presse, el s-a arătat critic faţă de guvern.

În ultima sa postare pe Twitter de marţi, el a scris: „Nu am nicio îndoială că puterea absolută a lui Sissi va duce la o criză. Este în interesul Egiptului să părăsească puterea astăzi”.

Sute de persoane au ieşit pe străzi vineri în mai multe oraşe egiptene pentru a cere plecarea preşedintelui cu scandări de genul „Sissi pleacă”.

Citește și : Shinzo Abe deplânge la ONU atacul din Arabia Saudită

Protestatarii au răspuns la apelul lui Mohamed Aly, un om de afaceri exilat în Spania, care îl acuză pe Abdel Fattah al-Sissi de corupţie.

Mai întâi surprinse, forţele de ordine i-au dispersat în cele din urmă pe manifestanţi cu gaze lacrimogene. În Suez, unde o altă manifestaţie a avut loc sâmbătă, poliţia a făcut uz de gloanţe de cauciuc.