DISTRIBUIȚI
DW

Peste o jumătate de milion de rezidenţi din Hong Kong au participat sâmbătă şi duminică la alegerile primare organizate de partidele din tabăra pro-democraţie pentru desemnarea candidaţilor lor la scrutinul legislativ din septembrie, au anunţat organizatorii, transmite AFP, scrie agerpres.

Această participare ridicată la scrutinul neoficial a fost înregistrată în pofida avertismentelor autorităţilor locale potrivit cărora cei care ‘organizează, planifică şi participă’ la alegeri sunt susceptibili să cadă sub incidenţa noii legi a securităţii naţionale, impusă de Beijing.


Citește și : Papa Francisc s-a declarat ‘foarte afectat’ de conversia muzeului Sfânta Sofia din Istanbul

Conform organizatorilor, până la închiderea scrutinului, la ora locală 21.00, mai mult de 580.000 de persoane votaseră la unul din cele 250 de birouri neoficiale, o participare peste aşteptări.

‘În umbra legii privind securitatea naţională, aproape 600.000 de persoane au venit şi au votat. Aici se vede curajul locuitorilor din Hong Kong’, a subliniat unul dintre organizatori, fostul deputat Au Nok-Hin.

În urmă cu două zile, poliţia a percheziţionat birourile unui institut de sondaje participant la organizarea scrutinului.

Rezultatele sunt aşteptat luni, după numărarea tuturor voturilor. Candidaţii desemnaţi se vor prezenta în septembrie pentru a obţine mandate în LegCo, Consiliul legislativ din Hong Kong, constituit din 70 de membri.

Citește și : O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în apropiere de Teheran(raport)