DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 9.000 de femei şi copii străini, rude ale unor jihadişti, se află într-o tabără pentru deplasaţi în nord-estul Siriei, a anunţat luni un oficial kurd, la două zile după anunţarea sfârşitului ”califatului” grupării Statul Islamic (SI), relatează AFP, scrie News.ro .

”Numărul străinilor din Daesh (SI) prezenţi în tabăra” Al-Hol depăşeşte 9.000 – dintre care peste 6.500 sunt copii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţilor kurde în Siria, Luqman Ahmi, precizând că acest număr a fost stabilit în urmă cu o săptămână.


Citește și : Igor Dodon convoacă partidele parlamentare pentru formarea unei coaliţii de guvernare

Combatanţii SI arestaţi de Forţele Democratice Siriene (FDS) în ofensiva împotriva ultimei redute jihadiste din Siria, nu se află în tabără împreună cu rudele lor, ci sunt încarceraţi de către autorităţile kurde în regiunea semiautonomă, asupra căreia deţin controlul,

Purtătorul de cuvânt nu a făcut precizări despre naţonalitatea femeilor şi copiilor din tabăra Al-Hol. Însă el a îndemnat ONU şi comunitatea internaţională la un efort major în vederea rezolvării urgenţei umanitare în această tabără.

Citește și : Jens Stoltenberg reiterează angajamentele NATO pentru aderarea Georgiei

Peste 70.000 de persoane se înghesuie în ”condiţii extrem de critice” în această tabără, către care a avut loc un enorm aflux din decembrie şi de la asaltul final împotriva jihadiştilor, a subliniat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial (PAM) în Siria.

FDS au declarat sâmbătă sfârşitul ”califatului” autoproclamat de SI în 2014 în teritorii din Irak şi Siria.