DISTRIBUIȚI
cnn

Autorităţile salvadoriene au arestat peste 9.000 de presupuşi membri ai bandelor criminale în ultimele două săptămâni, a anunţat duminică preşedintele Nayib Bukele, în cadrul stării de urgenţă pe care a impus-o după o explozie a numărului de omucideri care a făcut 87 de morţi între 25 şi 27 martie, notează AFP, potrivit agerpres.

„Peste 9.000 de membri ai grupărilor criminale arestaţi în doar 15 zile. Continuăm războiul împotriva bandelor”, a declarat preşedintele pe Twitter, criticat de organizaţiile umanitare locale şi internaţionale pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.


Citeşte şi: Kaczynski acuză Rusia pentru tragedia aviatică de la Smolensk – Black News

La rândul său, poliţia a afirmat că, de la începutul „războiului împotriva bandelor”, a trimis după gratii 9.120 de presupuşi infractori.

Este pentru prima dată în 20 de ani când El Salvador arestează mii de presupuşi infractori într-o perioadă atât de scurtă.

Autorităţile ţării desfăşoară în prezent o ofensivă împotriva „maras”, bandele care trăiesc din traficul de droguri şi extorcare, responsabile pentru un recent val de crime în toată ţara.

Parlamentul a adoptat legi care cresc de cinci ori pedeapsa maximă pentru apartenenţa la bande (de la nouă la 45 de ani de închisoare) şi care pedepsesc cu până la 15 ani de închisoare difuzarea în media de mesaje ale grupărilor criminale.

După o serie de 87 de crime atribuite bandelor între 25 şi 27 martie, parlamentul a aprobat instituirea stării de urgenţă.

Citeşte şi: Emmanuel Macron este favorit în turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa – Black News

Mara Salvatrucha (MS-13), Barrio 18 şi alte grupări au aproximativ 70.000 de membri, potrivit autorităţilor. În martie, 16.000 dintre ei erau în închisoare, dar, odată cu ultimele arestări, această cifră este în prezent de peste 25.000 de încarceraţi.

În 2021, El Salvador a înregistrat 1.147 de omucideri sau 18 la 100.000 de locuitori, potrivit AFP.