DISTRIBUIȚI
AFP

Peste 8,3 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Somalia, unde o parte semnificativă a populaţiei se află în pragul foametei, a anunţat miercuri Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), relatează Xinhua, potrivit agerpres

OCHA a declarat că, în absenţa unei finanţări şi coordonări adecvate, se prevede că populaţia din districtele rurale Baidoa şi Burhakaba, precum şi populaţiile strămutate din Baidoa şi Mogadiscio ar urma să fie afectate de foamete în următoarele luni.


Citește și : Moscova califică drept ‘cinice’ cererile americane de reluare a inspecţiilor privind armele nucleare

„Somalezii sunt mai înfometaţi, mai bolnavi şi mai vulnerabili decât în urmă cu un an şi un număr tot mai mare de persoane se bazează pe asistenţă umanitară pentru a supravieţui”, a mai spus OCHA în cea mai recentă actualizare privind situaţia umanitară din Somalia.

Totodată, situaţia umanitară este extrem de alarmantă deoarece se aşteaptă ca peste 6,3 milioane de somalezi să se confrunte cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară între ianuarie şi martie, dintre care 322.000 se vor confrunta cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară.

„Nivelurile cumulate de exces de mortalitate ar putea fi la fel de mari ca în 2011, când aproape 260.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, cel puţin jumătate dintre ele copii. Numai în 2022, 1.049 de copii au murit în centrele de nutriţie şi mulţi alţii care nu au avut acces la astfel de centre”, a mai spus OCHA.

Citește și : Incendiu puternic la o rafinărie din Rusia, chiar la graniţa cu Ucraina

Criza este cauzată de patru sezoane de secetă consecutive, conflicte persistente, strămutarea populaţiilor şi preţuri mari la alimente, care au lăsat milioane de persoane în situaţie de risc şi care au împins populaţia Somaliei în pragul foametei.

OCHA a declarat că actuala secetă este cea mai lungă şi mai gravă din istoria recentă şi a depăşit secetele din 2010/2011 şi 2016/2017 din punct de vedere al duratei şi severităţii.