DISTRIBUIȚI
The Sun

Peste 7.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la protestele care se desfăşoară în Iran de la jumătatea lunii noiembrie, conform estimărilor ONU, care a criticat vineri lipsa de transparenţă a autorităţilor de la Teheran faţă de situaţia acestor victime şi modul cum sunt tratate, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Numărul arestărilor continuă să crească în întreaga ţară, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului condus de înaltul comisar Michelle Bachelet.


Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

”Sunt foarte îngrijorată de tratamentul fizic, de încălcarea dreptului la un proces corect şi de posibilitatea că mulţi dintre ei ar putea fi judecaţi pentru delicte pasibile de pedeapsa cu moartea”, a avertizat Bachelet într-o declaraţie.

În ce priveşte numărul victimelor, purtătorul de cuvânt citat a susţinut că ONU a primit informaţii ”care sugerează că cel puţin 208 persoane au fost asasinate, inclusiv 13 femei şi 12 copii”, alte relatări făcând referire la cifre chiar şi mai mari, dar oficiul condus de Bachelet nu are posibilitatea să le verifice.

ONU a denunţat de asemenea reprimarea foarte violentă a manifestaţiilor şi detenţia a mii de persoane în condiţii foarte dure, plus acţiuni de intimidare a ziariştilor, inclusiv a unora din afara ţării.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

ONG-ul Amnesty Internaţional, citat de AFP, a estimat vinerea trecută că, până la acea dată fuseseră ucişi 161 de manifestanţii în urma represiunii protestelor declanşate în Iran pe 15 noiembrie după creşterea preţurilor la combustibili, în timp ce ţara este afectată de o gravă recesiune, amplificată de reinstituirea sancţiunilor economice americane.

Autorităţile de la Teheran nu au negat existenţa unor victime, însă au susţinut atunci că bilanţul prezentat de Amnesty Internaţional este exagerat.