DISTRIBUIȚI
CNN

Mai mult de 770.000 de afgani, care au emigrat în Iran din motive economice, s-au întors în ţară în 2018, în condiţiile în care sancţiunile americane au afectat economia iraniană, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP, potrivit agerpres.

Cele 773.125 de cazuri identificate de OIM corespund unei creşteri cu 66% faţă de 2017, tendinţa urmând să continue în 2019, a declarat Laurence Hart, şeful misiunii OIM în Afganistan.


Citeşte şi: Un chinez a atacat o şcoală din Beijing: Cel puţin 20 de elevi sunt răniţi!

Circa 46% dintre afgani au revenit în ţară în mod voluntar, restul migranţilor fiind expulzaţi, potrivit organizaţiei.

Această creştere a numărului revenirilor în ţară se datorează „reducerii oportunităţilor economice din regiune (…), în special în Iran”, a spus Hart.

Economia iraniană a fost grav afectată după anunţul din luna mai al preşedintelui american Donald Trump privind retragerea Washingtonului din acordul internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, urmată de restabilirea sancţiunilor economice.

„Afganii lucrează în principal în economia subterană a Iranului, unde cererea pentru acest tip de muncă a scăzut drastic”, a declarat OIM într-un raport recent publicat la sfârşitul lunii decembrie.

Citeşte şi: Un lider AfD a fost bătut cu bestialitate! Acum se zbate între viaţă şi moarte

Cifrele din 2018 sunt cele mai ridicate după ce OIM a început să contabilizeze revenirea afganilor în ţară din 2012. Pe de altă parte, mai puţin de 33.000 de afgani s-au întors din Pakistan, unde mulţi trăiesc după invazia Uniunii Sovietice în Afganistan în 1979.

Între 1,5 şi 2 milioane de afgani „neînregistraţi” trăiesc în Iran, potrivit cifrelor oferite de ONU în septembrie, pe baza datelor furnizate de autorităţile iraniene. Un alt milion de afgani sunt înregistraţi ca refugiaţi.