DISTRIBUIȚI
GMA Network

Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Burundi a anunţat că s-au găsit peste 6.000 de cadavre în şase gropi comune din provincia Karusi, bilanţul cel mai mare de când guvernul a decis, în ianuarie, ca în toată ţara să se facă săpături, relatează Reuters, scrie news.ro .

Preşedintele comisiei, Pierre Claver Ndayicariye, a declarat că au fost descoperite rămăşiţele a 6.032 persoane, dar şi mii de gloanţe. Unele victime au putut fi identificate datorită unor articole vestimentare sau a unor obiecte personale.


Citește și : Xi Jinping solicită control sporit al ordinii publice

Burundi este o mică naţiune africană cu un trecut violent, marcat de ocupaţie, război civil şi decenii de masacre.

Referindu-se la un masacru despre care se crede că a vizat grupul etnic hutu, Ndayicariye a spus că familiile victimelor au putut să “rupă tăcerea” impusă în urmă cu 48 de ani.

Populaţia statului Burundi este formată din grupurile entice tutsi şi hutu. Războiul civil, în care au murit 300.000 de oameni şi care s-a încheiat în 2005, a avut conotaţii etnice.

Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a fost înfiinţată în 2014 pentru a investiga atrocităţile care au avut loc în ţară în perioada 1885 (când străinii au sosit în Burundi) – 2008 (când a fost implementat total un acord de pace).

Citește și : Papa Francisc a convocat un sinod al episcopilor pentru toamna anului 2022

Până în prezent, în ţară s-au găsit peste 4.000 de gropi comune şi au fost identificate cel puţin 142.000 de victime ale violenţelor.