DISTRIBUIȚI
Twitter

Peste 500 de civili, printre care numeroşi studenţi şi adolescenţi, au fost ucişi de forţele de ordine de la începutul loviturii de stat militare de la 1 februarie în Myanmar, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici (AAPP), informează marţi AFP, potrivit agerpres.

„Am confirmat 510 de decese” a anunţat ONG-ul, care precizează că bilanţul (real) „este probabil mult mai ridicat”.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

Totodată, sute de persoane, arestate în ultimele două luni, au fost date dispărute.

Bilanţul a fost unul grav mai ales sâmbătă, „ziua forţelor armate birmane”, cu peste 110 de persoane ucise, dintre care şapte minori.

În pofida represiunii sângeroase, manifestanţii au ieşit din nou pe străzi luni. Paisprezece civili au murit, mai ales în estul oraşului Rangoun, capitala economică a Myanmarului, potrivit AAPP.

Funeralii au fost organizate pentru victimele din ultimele zile şi mulţimi de oameni au înconjurat sicriele, dintre care unii salutau cu trei degete în semn de rezistenţă.

În faţa acestei băi de sânge, Washingtonul a anunţat suspendarea imediată a acordului-cadru asupra comerţului şi investiţiilor, încheiat în 2013 cu Myanmar, suspendare ce va dura până la restabilirea unui guvern „ales democratic”.

Franţa a denunţat „violenţa oarbă şi ucigaşă” a regimului şi a cerut eliberarea „tuturor deţinuţilor politici”, în special a lui Aung San Suu Kyi, ţinută în continuare într-un loc secret.

La rândul său, Londra a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, ce se va derula miercuri în spatele uşilor închise.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile.

Însă până acum generalii birmani au sfidat protestele şi sancţiunile occidentale. De asemenea, ei au putut conta pe divizările din cadrul comunităţii internaţionale. China şi India au refuzat să condamne oficial lovitura de stat, iar Rusia menţine strânse legături cu junta: ministrul-adjunct al apărării Aleksandr Fomin a participat sâmbătă la parada anuală a forţelor armate birmane.

Desigur, Kremlinul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul „tot mai mare” de morţi, însă a declarat că Myanmar rămâne „un aliat fiabil şi un partener strategic” cu care vrea să-şi întărească relaţiile militare.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat comunitatea internaţională la „mai multă unitate” şi „mai mult angajament” pentru a face presiuni asupra juntei.