DISTRIBUIȚI
NBC News

Mai mult de o jumătate de milion de locuinţe şi sedii de firme din California ar putea să rămână fără electricitate în această săptămână în contextul în care furnizorii locali, inclusiv Pacific Gas & Electric şi Southern California Edison, au decis să întrerupă preventiv alimentarea cu energie electrică din cauza incendiilor izbucnite în acest stat american, informează joi Reuters, potrivit agerpres.

Peste 308.000 de clienţi din şapte districte din sudul Californiei, inclusiv Los Angeles, San Bernardino şi Ventura, sunt vizate de această măsură (Public Safety Power Shutoffs – PSPS), a anunţat furnizorul Southern California Edison (SCE).


Citeşte şi: Trafic feroviar ÎNTRERUPT între Spania şi Franţa

Întreruperile preventive ale alimentării cu electricitate ar putea să înceapă de joi, a precizat SCE.

Între timp, PG&E a oprit alimentarea cu energie electrică în 15 districte, afectând 178.000 de clienţi din acele zone. Compania a spus că alte întreruperi suplimentare pentru zone din districtele San Mateo şi Kern, care vor afecta peste 1.000 de clienţi, vor fi operate începând cu ora locală 01:00 (08:00 GMT).

Compania San Diego Gas & Electric a identificat la rândul ei peste 41.000 de clienţi vizaţi de PSPS, însă până joi nu a operat nicio întrerupere a alimentării cu energie electrică.

Meteorologul Marc Chenard spune că vânturile vor atinge viteze deosebit de mari joi după-amiază şi vineri.

Liniile de energie electrică ar putea fi doborâte şi ar putea declanşa incendii în zonele acoperite cu vegetaţie uscată, potrivit estimărilor specialiştilor americani.

Citeşte şi: Gafă marca Trump: ‘Vom construi un zid în Colorado!’

Furnizorul californian de electricitate PG&E, care şi-a declarat falimentul, a oprit alimentarea cu energie electrică pentru mai mult de 730.000 de locuinţe şi sedii de firme din nordul Californiei la începutul acestei luni, încercând să reducă astfel riscurile sporite de incendii, cauzate de vânturi intense şi vremea foarte uscată.

Incendiile s-au răspândit în noaptea de miercuri spre joi şi în districtul Sonoma, aflat la aproximativ 100 de kilometri nord în raport cu San Francisco, deosebit de popular în rândul turiştilor care doresc să viziteze zonele viticole din California.

Alerte de evacuare au fost emise înainte de miezul nopţii în anumite localităţi, pe măsură de incendiile stimulate de vânturile intense s-au îndreptat spre oraşele turistice Healdsburg şi Geyserville, au anunţat oficialităţile locale americane.