DISTRIBUIȚI
Civilians evacuated from the Russian-controlled city of Kherson walk from a ferry to board a bus heading to Crimea, in the town of Oleshky, Kherson region, Russian-controlled Ukraine October 23, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko TPX IMAGES OF THE DAY

Peste 50.000 de refugiaţi de război din Ucraina şi-au găsit de lucru cu forme legale în Germania, potrivit Agenţiei federale germane pentru ocuparea forţei de muncă, relatează dpa, potrivit agerpres.

În august, 109.000 de ucraineni erau angajaţi în conformitate cu sistemul de asigurări sociale. Dintre aceştia, 51.000 sunt ucraineni veniţi în Germania de la începutul invaziei ruse din Ucraina, conform datelor agenţiei.


Citește și: Macron susţine ideea lui Lula de a organiza COP în Amazonia în 2025

Un total de 609.000 de ucraineni erau înregistraţi la Agenţia federală de ocupare a forţei de muncă până pe 13 octombrie, inclusiv 204.000 copii.

Cifrele nu sunt aduse la zi, neexistând încă date privind angajările pe luna octombrie, dar estimativ se poate spune că peste un sfert dintre refugiaţii ucraineni care au vârsta adecvată pentru a lucra şi-au găsit un loc de muncă stabil.

Un sondaj nereprezentativ în rândul a aproape 1500 de ucraineni care au fugit din ţară, realizat de institutul Ifo din Munchen, a indicat că o cincime dintre ei şi-au găsit de lucru. Peste jumătate dintre ei au spus că sunt supracalificaţi.

Citește și: Biden îi felicită pe republicani pentru victoria obţinută în Camera Reprezentanţilor

„Disponibilitatea de a lucra este foarte ridicată în rândul refugiaţilor ucraineni”, a comentat Tetyana Panchenko, cercetătoare la Ifo.

Potrivit Ifo, majoritatea celor chestionaţi doresc să rămână în Germania pentru următorii doi ani, iar o treime ar vrea să se întoarcă în Ucraina.