DISTRIBUIȚI
epa03965099 Leader of ANO 2011 movement Andrej Babis is seen during press conference after post-election government negotiations in Prague, Czech Republic, 25 November 2013. Talks between possible coalition partys Ano 2011, CSSD and KDU-CSL aimed at forming a new Czech government will continues in future days. EPA/FILIP SINGER

Mai multe zeci de mii de cehi s-au adunat marţi în centrul capitalei Praga pentru a cere demisia premierului miliardar populist Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene şi conflict de interese, notează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţia s-a ţinut la o săptămână după redeschiderea anchetei care îl vizează pe acest om politic de 65 de ani, abandonată din septembrie.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Două uriaşe manifestaţii lansând un apel la demisia lui Andrej Babis, în iunie şi noiembrie, au reunit fiecare un sfert de milion de persoane, cele mai importante proteste de la prăbuşirea comunismului în această ţară, în 1989.

Andrej Babis a respins acuzaţiile şi refuză să demisioneze.

Potrivit poliţiei, până la 50.000 de persoane au participat la manifestaţia din Piaţa Wenceslas, organizată de mişcarea „Milioane de momente pentru democraţie”.

Considerat de revista Forbes a patra avere din Cehia, Andrej Babis este suspectat că a abuzat de fonduri europene acordate întreprinderilor mici pentru a-şi construi complexul hotelier şi agricol „Cuib de barză” în apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de intrarea sa în politică.

Poliţia consideră că el a separat doar provizoriu această fermă de grupul său Agrofert pentru a beneficia de subvenţii.

Săptămâna trecută, presa cehă a publicat date confidenţiale dintr-un raport de audit comandat de Comisia Europeană, potrivit căruia cu dublul său rol de om politic şi om de afaceri, Andrej Babis se află în conflict de interese.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Raportul sugerează, de asemenea, că Agrofert ar trebui să ramburseze UE sume considerabile.

Andrej Babis a negat că ar fi comis vreo ilegalitate, afirmând că Agrofert este din 2017 administrat de două fonduri fiduciare, conform legii cehe privind conflictul de interese.

Guvernul minoritar condus de Babis şi format din ANO şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.