DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 5 milioane de locuitori din Japonia au primit ordin să-şi evacueze casele din cauza ameninţării iminente a inundaţiilor şi a alunecărilor de teren, informează mediafax.

Cel mai înalt grad de avertizare, nivelul 5, a fost emis sâmbătă pentru mai mult de un milion de oameni din prefecturile Saga, Nagasaki, Fukuoka şi Hiroshima, potrivit postului public de radio NHK.


Citește și : Primele efecte pozitive ale măsurilor lui Biden: A scăzut numărul copiilor care suferă de foame

Avertisment de nivelul 4 a fost emis pentru alte 17 prefecturi, afectând peste 4 milioane de locuitori.

Autoritatea meteorologică a ţării, care a emis avertismentele, a anunțat că ar putea ploua aproximativ o săptămână, potrivit Reuters. Nivelul apei creşte în continuare în mai multe râuri care sunt aproape să se reverse pe drumurile din jur.

Unele oraşe de pe insula sudică Kuyshu au înregistrat sâmbătă peste 40 de milimetri de apă într-o oră. Până la 250 de milimetri ar putea să cadă pe insulă în următoarele 24 de ore.

Adachi Yushi, director la Agenţia Meteorologică, a numit ploaia „fără precedent” şi le-a cerut oamenilor să urmeze ordinele de evacuare. Premierul Yoshihide Suga a scris pe Twitter că a înfiinţat un centru de control al dezastrelor pentru a coordona acţiunile Guvernului cu cele ale autorităţilor locale.

Citește și : BBC denunţă o ‘atingere la libertatea presei’ după expulzarea uneia dintre corespondetele sale în Rusia