DISTRIBUIȚI
Yahoo News Singapore

Peste 35.000 de manifestanţi – potrivit poliţiei – s-au adunat sâmbătă la Viena pentru a protesta împotriva măsurilor de carantină şi vaccinare obligatorie anunţate în ajun de către guvern în efortul de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.

Mulţimea, reunită în centrul capitalei austriece, la doi paşi de fostul palat imperial din Hofburg, a agitat bannere denunţând „fascismul”, „tirania” şi „dictatura corona” sau spunând „Nu divizării societăţii!”.


Citește și : Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a fost primit premierul spaniol

Manifestaţia s-a desfăşurat supravegherea unor forţe sporite de poliţie care a reţinut zece persoane. În afară de câteva grenade fumigene şi doze aruncate, manifestaţia a decurs calm pe ansamblu.

Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţi, în germană Freiheitliche Partei Österreichs), chiar dacă liderul formaţiunii, Herbert Kickl, testat pozitiv pentru coronavirus, a lipsit.

Mulţimea, adunată în centrul capitalei austriece, la doi paşi de cancelarie, a agitat bannere al căror conţinut „denunţă dictatura corona” sau se pronunţă împotriva „divizării societăţii”.

Acţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea sporită a poliţiei, îngrijorată de sosirea militanţilor neonazişti şi a huliganilor.

Printre care cei care au chemat la „rezistenţă” se numără şi Katarina Gierscher, originară din Tirol, care a făcut şase ore pe drum pentru a ajunge la manifestaţia de la Viena.

„Nu este normal să fim privaţi de drepturile noastre”, afirmă această profesoară de 42 de ani, care de mai multe luni îşi ţine cei patru copii acasă. „Presiunea la şcoală este prea mare”, spune ea într-o declaraţie pentru AFP, referindu-se la testele PCR efectuate în fiecare săptămână în clase.

„Guvernul vrea să ne divizeze, trebuie să rămânem uniţi”, adaugă interlocutoarea agenţiei franceze de presă.

La o săptămână după ce au fost luat măsuri restrictive împotriva celor nevaccinaţi, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown pentru cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie.

De luni, aceştia nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise.

În pofida reticenţelor iniţiale, guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022. Refractarii vor risca sancţiuni.

Schallenberg şi-a cerut vineri scuze în faţa persoanelor vaccinate pentru că a fost nevoit să ia astfel de măsuri „radicale”.

El a criticat „forţele politice din ţară care se opun cu vehemenţă” vaccinării, denunţând un „atac împotriva sistemului nostru de sănătate”.

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele austriac Alexander van der Bellen a avertizat împotriva divizării societăţii, divizare care riscă „să se adâncească şi mai mult”.

Citește și : Zeci de pasageri au profitat de escala făcută la Barcelona pentru a cere AZIL în Spania

„Următoarele săptămâni vor cere un efort considerabil din partea noastră.Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a sparge al patrulea val (al pandemiei) şi a preveni următorul”, a insistat acesta.

Într-o Europă care a devenit din nou epicentrul epidemiei, cazurile au atins în ultimele zile în Austria niveluri ce nu au mai fost înregistrate din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecţii au fost raportate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, puţin sub media europeană.