DISTRIBUIȚI
(Xinhua/Li Yuze)(mcg)

Taifunul Mitag, al 18-lea din acest an, a determinat luni dimineaţă evacuarea a peste 20.000 de locuitori din provincia Fujian situată în estul Chinei, au anunţat autorităţile locale, citate de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Potrivit Centrului Naţional de Meteorologie, Mitag va mătura luni noaptea nord-estul Taiwanului şi se va deplasa apoi către zonele de coastă din provincia Zhejiang unde va ajunge marţi.


Citește și: O mașină cu numere de Belgia a fost folosită într-un atac armat din Rotterdam

Administraţia din Fujian pentru controlul inundaţiilor a iniţiat un răspuns de urgenţă şi a dispus evacuarea a 23.067 de locuitori din regiunile costiere. În plus, 43 de unităţi frecventate de turişti şi 241 de şantiere au fost închise, notează Xinhua.

Taifunul Mitag, inclus de biroul de meteorologie din Taiwan în categoria a doua pe scara de clasificare a intensităţii acestor fenomene naturale şi însoţit de viteze ale vântului de 162 kilometri la oră, se va apropia luni noapte de ţărmurile judeţului Yilan.

Şcolile şi pieţele financiare din Taiwan au fost închise, iar companiile aeriene au anulat peste 150 de zboruri.

Biroul de meteorologie a emis avertizări de vânt şi ploi care vizează zona metropolitană Taipei, oraşul-port Keelung şi mai multe judeţe din nordul ţării.

Citește și: Incendiu puternic la o fabrică din China. 19 oameni au murit!

Aproximativ 12.000 de soldaţi sunt pregătiţi să intervină. ”Armata şi autorităţile sunt în alertă. Prieteni din zonele afectate, vă rog pregătiţi-vă de taifun şi rămâneţi în interior cât de mult posibil”, a scris pe Facebook preşedintele Tsai Ing-wen.

Furtuna a provocat pene de curent care au afectat luni dimineaţă circa 2.700 de locuinţe din Taiwan.

Potrivit prognozelor, după ce va trece peste Taiwan, taifunul se va apropia de oraşul Shanghai din estul Chinei marţi – zi care marchează începutul vacanţei de o săptămână prilejuite de Ziua Naţională.