DISTRIBUIȚI
Business Recorder

Peste 160 de persoane au murit din cauza frigului în Afganistan în această lună în cea mai grea iarnă din peste un deceniu, au declarat joi autorităţile, în timp ce locuitorii au povestit că nu-şi pot permite să cumpere combustibil pentru încălzirea locuinţelor, în condiţiile în care temperaturile au coborât cu mult sub zero grade Celsius, informează Reuters, potrivit agerpres.  

„162 de persoane au murit din cauza frigului din 10 ianuarie până acum”, a declarat Shafiullah Rahimi, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru gestionarea dezastrelor. Circa 84 dintre aceste decese au avut loc în ultima săptămână.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, cu temperaturi care au coborât până la -34 grade Celsius (-29,2 grade Fahrenheit), a lovit Afganistanul în mijlocul unei crize economice severe.

Multe organizaţii umanitare şi-au suspendat parţial operaţiunile în ultimele săptămâni din cauza unei hotărâri a administraţiei talibane care interzice femeilor afgane să lucreze pentru ONG-uri, lăsând agenţiile în imposibilitatea de a opera numeroase programe în această ţară conservatoare.

În timpul unei vizite la Kabul în această săptămână, şeful pentru operaţiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, a declarat că organismul mondial a încercat să obţină derogări de la interdicţia privind femeile care lucrează în organizaţii neguvernamentale, care survine într-una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru mulţi afgani.

„Iarna afgană – aşa cum ştie toată lumea din Afganistan – este marele mesager al nenorocirii pentru atât de multe familii din Afganistan”, a subliniat Griffiths pentru Reuters.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump