DISTRIBUIȚI
AFP

Peste 12,3 milioane de copii sirieni au nevoie de asistenţă umanitară, a avertizat duminică ONU, un record de la începerea conflictului, în 2011, informează AFP, potrivit agerpres

”Milioane de copii trăiesc în continuare în frică, incertitudine şi în lipsuri în Siria şi în ţările învecinate”, a declarat într-un comunicat directoarea regională UNICEF pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Adele Khodr.

Citește și : Aproximativ 1,16 milioane de persoane au fost duse în Rusia din Ucraina (Moscova)


Potrivit celor mai recente date ale agenţiei ONU, ”peste 6,5 milioane de copii din Siria au nevoie de asistenţă” şi ”aproape 5,8 milioane de copii sirieni aflaţi în ţările vecine”.

”Este vorba despre cel mai ridicat număr înregistrat de la debutul conflictului cu peste 11 ani în urmă”, a precizat Khodr.

”Numeroase familii au probleme în a-şi duce traiul”, a adăugat responsabilul ONU. ”Preţurile produselor esenţiale, printre care şi cel al alimentelor, au explodat, parţial şi din cauza crizei din Ucraina”.

UNICEF deplânge totodată o scădere a finanţărilor internaţionale, afirmând că a primit ”mai puţin de jumătate din fondurile necesare anul acesta”.

Organizaţia afirmă că are ”nevoie urgentă de 20 de milioane de dolari (aproape 19 milioane de euro) pentru operaţiunile sale transfrontaliere, singurul mijloc de supravieţuire pentru aproape un milion de copii din nord-vestul Siriei”, o regiune controlată de rebeli.

Ajutorul umanitar care ajunge în această regiune trece în principal prin frontiera între Turcia şi Siria, în virtutea unei autorizări speciale din partea ONU care permite evitarea oricărei autorizări a regimului Bachar al-Assad.

Citește și : O bombă a lovit un buncăr cu 90 de persoane dintr-un sat din estul Ucrainei; 6 morţi în Prîvillea

”Criza în Siria este departe de a se fi terminat”, a amintit totodată UNICEF, precizând că 13.000 de copii au fost ucişi sau răniţi din 2011, dintre care 213 ”în decursul primelor trei luni” din 2022.

Circa o jumătate de milion de persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul conflictului în Siria în 2011, la originea celei mai ample migraţii a populaţiei de după cel de-Al Doilea Război Mondial.