DISTRIBUIȚI
hrw.org

Peste o sută de militanţi ai opoziţiei au fost arestaţi sâmbătă în Kazahstan, la primele manifestaţii de protest de la relaxarea restricţiilor în acest stat din Asia centrală, relatează AFP, scrie agerpres.

Un jurnalist al AFP a văzut cinci manifestanţi ridicaţi de poliţie în centrul Almatî, cel mai mare oraş al ţării, în timp ce unii martori au raportat cel puţin 70 de alte arestări în alte locuri din oraş.


Citește și : India a depăşit Italia, ca număr de contaminări cu noul coronavirus

Radio Europa Liberă a raportat la rândul său zece reţineri în capitala Nur-Sultan, în timp ce presa locală a relatat despre „până la 30” de alte arestări în oraşul Uralsk, din nord-vestul ţării.

„Au umplut două jeep-uri şi două microbuze cu manifestanţi şi apoi au plecat”, a declarat pentru AFP Raul Uporov, jurnalist la Uralsk pentru organismul media independent Uralskaia Nedelia.

Aceste manifestaţii de protest, adesea de mică amploare în Kazahstan din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, au fost organizate de două grupuri rivale: Alegerea democratică (DCK) şi Partidul democrat, care denunţă amândouă reprimarea de către autorităţi a militanţilor lor.

Manifestanţii au cerut în special reducerea datoriilor pentru populaţia lovită din plin de criză şi au denunţat expansiunea economică chineză în Kazahstan.

Citește și : Lider islamist, ucis într-o operaţiune a forţelor franceze în nordul Republicii Mali

Partidul democrat nu este înregistrat oficial ca formaţiune politică şi DCK şi susţinătorii săi sunt consideraţi „extremişti” de justiţia kazahă.

Autorităţile au făcut apel în cursul săptămânii către populaţie să nu participe la manifestaţiile organizate de opoziţie, în pofida relaxării recente a măsurilor de restricţie.

Kazahstanul traversează în prezent una dintre cele mai grave crize economice din istoria sa. Ţara este lovită dur de pandemia de coronavirus şi de căderea brutală a preţului petrolului, principalul său produs de export.