DISTRIBUIȚI
doam

Peste 1.500 de civili au fost ucişi sau răniţi în ultima lună din cauza războiului în curs de desfăşurare din Afganistan, a anunţat sâmbătă Misiunea de asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA), relatează dpa, scrie agerpres.

Potrivit UNAMA, numărul victimelor civile documentate este cel mai mare din orice lună din acest an, precum şi cel mai mare dintr-o singură lună din mai 2017.


Citește și : Kristalina Georgieva, candidatul european pentru conducerea FMI

Tendinţa principală, arată raportul, a fost o creştere accentuată a numărului victimelor civile din cauza intensificării atacurilor militanţilor în zonele urbane asupra instalaţiilor militare.

Agenţia notează că utilizarea dispozitivelor explozive improvizate a cauzat mai mult de 50% din victime.

UNAMA subliniază că a rămas ”profund îngrijorată de răul făcut civililor”.

„Fac apel la toate părţile să nu intensifice operaţiunile militare gândindu-se că făcând acest lucru le va oferi o poziţie mai puternică în negocierile de pace”, spune în raport reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Afganistan, Tadamichi Yamamoto.

Declaraţia a fost publicată cu doar câteva ore înainte de o posibilă rundă de discuţii crucială între Statele Unite şi talibani care urmează să înceapă sâmbătă în capitala Qatarului, Doha. Discuţiile au drept scop găsirea unei soluţii paşnice pentru conflictul afgan.

Citește și : Trump, după teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord: Liderul Kim nu vrea să mă dezamăgească

ONU afirma într-un raport marţi că în total 1.366 civili au fost ucişi în conflict anul acesta între 1 ianuarie şi 30 iunie, cu 21% mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atacurile aeriene şi operaţiunile terestre desfăşurate de forţele guvernamentale în Afganistan au ucis mai mulţi civili decât elementele antiguvernamentale în primele şase luni ale anului, conform acestui raport.