DISTRIBUIȚI
Un momento delle operazioni di recupero dei migranti davanti alla coste della Libia nell'ambito della missione europea EuNavFor Med e quella italiana Mare Sicuro. Si tratta della più grande operazione di salvataggio del 2016, 17 marzo 2016. La missione navale europea EuNavFor Med, lanciata l'estate scorsa, dopo che l'Europa fu scossa dal naufragio del 18 aprile in cui morirono 800 persone. Dal 27 luglio è pienamente operativa. Negli oltre duecento giorni di missione, comandata dalla portaerei 'Cavour', la flagship della Marina Militare italiana, quello tra il 22 e 23 dicembre il peggiore: 24 barche intercettate, con oltre cinquemila migranti. ANSA

Peste 1.000 de migranţi au fost salvaţi sâmbătă de gărzile de coastă italiene în timp ce se aflau la bordul unor ambarcaţiuni supraaglomerate în apele Mediteranei centrale, după mai puţin de două săptămâni de la un naufragiu soldat cu multe victime în apropierea coastelor Italiei, transmite AFP, citând media italiene, potrivit agerpres.  

Aceste operaţiuni de salvare au fost efectuate în aceeaşi zi în care a fost descoperit corpul celei de-a 74-a victime – o fetiţă de 5-6 ani – din naufragiul catastrofal de acum două săptămâni în largul oraşului de coastă Crotone din sudul ţării, potrivit agenţiei de presă AGI.


Citește și : Biden ignoră criticile vehemente ale Beijingului

Justiţia a deschis o anchetă asupra tragediei, în special pentru a încerca să explice sosirea prea tardivă a salvatorilor.

Acest naufragiu a provocat un şoc în Italia şi a generat critici puternice împotriva guvernului de extremă-dreaptă al premierului Giorgia Meloni, aleasă datorită promovării unei politici antiimigraţie.

Gărzile de coastă şi marina italiană desfăşuraseră vineri mai multe nave pentru a veni în ajutorul celor trei ambarcaţiuni care transportau mai multe sute de migranţi şi care fuseseră reperate în Mediterana centrală, ruta migratorie considerată cea mai periculoasă din lume.

„Intervenţiile de salvare au fost deosebit de dificile din cauza numărului ridicat de persoane prezente la bordul ambarcaţiunilor în derivă”, a explicat vineri un reprezentant al gărzilor de coastă.

În zorii zilei de sâmbătă, 487 de migranţi au fost aduşi teferi şi nevătămaţi în portul din Crotone, potrivit mai multor media. Înregistrări video ale gărzilor de coastă, publicate vineri, arătau o parte dintre ei pe puntea unui mare vas de pescuit care se clătina pe o mare agitată.

Tot sâmbătă dimineaţă, o navă a gărzilor de coastă italiene, care transporta 584 migranţi, a acostat la Reggio de Calabria, alt oraş de coastă, potrivit agenţiei de presă ANSA.

Nu se ştie deocamdată nimic despre salvarea migranţilor de pe a treia ambarcaţiune sâmbătă la amiază.

La finalul unei reuniuni de guvern desfăşurate joi în sudul Italiei, premierul Giorgia Meloni a reafirmat hotărârea guvernului său de a lupta împotriva imigraţiei clandestine şi a traficanţilor.

Această reuniune în afara Romei a constituit o premieră pentru executivul cu majoritate de extremă-dreaptă care, de la intrarea sa în funcţiune în octombrie 2022, şi-a intensificat restricţionarea operaţiunilor navelor umanitare în Mediterană şi a început o confruntare dură cu partenerii săi europeni pentru a obţine de la aceştia mai multă solidaritate în primirea migranţilor.

Consiliul de miniştri a aprobat un nou ordin executiv care înăspreşte pedepsele pentru traficanţi, stabilind o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare pentru acei traficanţi ale căror operaţiuni au dus la moartea sau rănirea victimelor lor.

Citește și : Puterea din Venezuela leagă un acord cu opoziţia pentru ridicarea sancţiunilor

Potrivit Ministerului italian de Interne, 17.592 de persoane au debarcat de la 1 ianuarie în Italia, faţă de 5.976 în aceeaşi perioadă din 2022 şi 5.995 în 2021, adică aproape triplu. Numărul sosirilor de migranţi pe ruta Mediteranei centrale a sărit la 116% în ianuarie şi februarie în raport cu 2022, potrivit Frontex.