DISTRIBUIȚI

Ministerul francez al agriculturii a făcut joi apel la mobilizare imediată pentru protecţia crescătoriilor de porci, după ce unităţile sanitare din Belgia au confirmat două cazuri de pestă porcină africană (PPA) la mistreţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Prezenţa virusului PPA a fost confirmată într-o comună aflată la circa zece kilometri de graniţa Belgiei cu Franţa, ceea ce potrivit ministerului „constituie o progresie fără precedent a bolii, care necesită o reacţie la înălţimea mizelor economice considerabile pentru filierele agroalimentare franceze”.


Citește și : Decizia preşedintelui Macron privind recunoaşterea de către Franţa a asasinării lui Maurice Audin este „un pas înainte ” (Alger)

Ministrul francez al agriculturii, Stéphane Travert, afirmă că a cerut implementarea imediată a unui plan de acţiune împotriva pestei porcine africane de către prefecţii din departamentele Ardennes, Meuse, Moselle şi Meurthe-et-Moselle, care se învecinează cu Belgia. Planurile prevăd măsuri de zonare, restricţii ale unor activităţi cum ar fi vânătoarea, supravegherea mai atentă a crescătoriilor şi a faunei sălbatice, aplicarea unor măsuri de biosecuritate pentru a evita introducerea virusului în crescătoriile de porci şi măsuri de supraveghere în abtoare.

Intrarea oricărei persoane într-o exploataţie agricolă nu este permisă decât după autorizarea din partea crescătorilor şi cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi securitate biologică necesare, a reamintit ministrul.

La sfârşitul lui august, preşedinta principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Christiane Lambert, şi-a exprimat îngrijorarea privind riscul de transmitere a PPA din cauza importurilor de mistreţi din Europa de Est, unde potrivit AFP boala afectează deja Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Ungaria.

Citește și : ONU: Angajamentele statelor pentru a combate schimbările climatice nu sunt la înălţimea obiectivelor