DISTRIBUIȚI

Decizia statelor occidentale de a furniza Ucrainei tancuri este inutilă din punct de vedere militar şi periculoasă politic, au estimat miercuri ofciali ruşi, după ce Germania a decis să transfere Ucrainei tancuri Leopard 2 şi Statele Unite sunt aşteptate să accepte livrarea unor tancuri M1 Abrams către armata ucraineană, consemnează agenţiile AFP şi DPA, potrivit agerpres

„Există o supraestimare clară a potenţialului pe care ele îl oferă Ucrainei”, a declarat despre aceste tancuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. „Aceste tancuri vor sfârşi în flăcări, la fel ca celelalte”, a ameninţat el şi a acuzat statele occidentale că în urma politicii lor „situaţia în Europa şi în lume este într-adevăr foarte, foarte tensionată”.


Citește și : Armata ucraineană recunoaşte în cele din urmă că A PIERDUT Soledar

„Nu există în prezent nicio perspectivă asupra unei soluţii diplomatice a conflictului”, a remarcat Peskov. În opinia sa, Occidentul greşeşte dacă crede că securitatea în Europa poate fi obţinută prin consolidarea armatei ucrainene şi continuarea războiului. „Aceasta este o convingere absurdă, este un punct mort”, a susţinut Peskov.

La rândul său, ambasadorul rus în Germania, Serghei Netcaev, a acuzat această ţară că, prin decizia de a transfera tancuri grele Ucrainei, renunţă la „responsabilitatea sa istorică faţă de Rusia ce decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial”. „Este o decizie periculoasă care va aduce conflictul la un nou nivel de confruntare”, a adăugat diplomatul rus. „Aceasta ne convinge încă o dată că Germania, la fel ca aliaţii săi cei mai apropiaţi, nu doreşte o soluţie diplomatică în criza ucraineană şi vrea o escaladare permanentă”, a mai spus el.

După îndelungi ezitări, guvernul de la Berlin a anunţat miercuri că va transfera Ucrainei, într-o primă etapă, 14 tancuri germane Leopard 2 şi că va autoriza alte state ce deţin tancuri de acest tip să le ofere Kievului. Polonia, Norvegia, Olanda şi Spania s-au arătat până în prezent dispuse să ofere astfel de tancuri Ucrainei.

Germania condiţionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană. Invocând complicaţii logistice şi de mentenanţă, Washingtonul respinsese această solicitare, dar, conform unor surse americane, un număr încă neprecizat de tancuri de acest fel va ajunge în Ucraina. Acestui ajutor se adăugă cele 14 tancuri Challenger 2 promise Ucrainei de Marea Britanie.

Citește și : Germania APROBĂ livrările de tancuri Leopard pentru Ucraina

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune după 11 luni de război. Ucraina avea înaintea invaziei ruse circa 900 de tancuri, toate de concepţie sovietică. De atunci, a mai primit din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.