DISTRIBUIȚI
Los Angeles Times

Prim-vicepreşedintele peruan Martin Vizcarra îi succede vineri la conducerea ţări lui Pedro Pablo Kuczynski, care a demisionat din funcţie miercuri, pe fondul unui scandal de corupţie, relatează AFP, conform agerpres.

Vizcarra, care se afla în Canada, a sosit târziu în cursul nopţii la Lima, fiind întâmpinat de zeci de susţinători. Conform Constituţiei, preşedinţia îi revine până la încheierea mandatului actual, în iulie 2021. Depunerea jurământului de către Vizcarra în faţa parlamentului este prevăzută să aibă loc începând cu ora 17,00 GMT.


Citește și : SUA : Donald Trump a promulgat legea de finanţare a statului federal

Anterior, deputaţii au tranşat soarta preşedintelui în exerciţiu, acceptându-i demisia lui Kuczynski, acuzat că a minţit referitor la legăturile sale cu gigantul brazilian BTP Odebrecht, aflat în centrul unui vast scandal de corupţie care a cuprins o parte din clasa politică din America Latină.

”Demisia este acceptată”, a declarat şeful parlamentului, Luis Galarreta (opoziţie), la încheierea unui vot al deputaţilor, care s-au pronunţat cu 105 voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă” şi patru ”abţineri”.

Kuczynski, un fost bancher de pe Wall Street în vârstă de 79 de ani, a devenit astfel primul preşedinte care pierde puterea în scandalul ce a dus la pedepse cu închisoarea pentru mulţi parlamentari brazilieni şi pentru vicepreşedintele Ecuadorului.

Doi dintre predecesorii lui Kuczynski – Olanta Humala şi Alejandro Toledo – sunt şi ei implicaţi în acest scandal. Humala este în detenţie provizorie, iar Toledo s-a instalat în California, dar Peru a validat joi cererea de extrădare a lui pe care o va prezenta autorităţilor americane.

Martin Vizcarra (55 de ani) este de profesie inginer. Spre deosebire de Kuczinski, noul preşedinte nu are nici o legătură cu mediul de afaceri şi cu partidele tradiţionale. Dar va trebui să înfrunte şi el atotputernicul ‘clan Fujimori’, întruchipat de copiii fostului preşedinte Alberto Fujimori, Keiko şi Kenji.

Citește și : Afganistan : Atentat cu maşină-capcană în oraşul Lashkar Gah. Cel puţin 20 de morţi